Бијељина: Појачан надзор промета животиња

Ветеринарска инспекција Бијељине уз помоћ полицијских органа појачаће контроле промета животиња на сточној пијаци и на јавним путевима и посебно провјеравати посједују ли власници али и купци ветеринарско здравствено увјере за животиње. Из Одјељења за инспекцијске послове града саопштено је да је у посљедње вријеме све уочљивија и масовнија појава кршења законских одредаба које се […]

среда, 10 априла, 2013 / 08:13

Ветеринарска инспекција Бијељине уз помоћ полицијских органа појачаће контроле промета животиња на сточној пијаци и на јавним путевима и посебно провјеравати посједују ли власници али и купци ветеринарско здравствено увјере за животиње.

Из Одјељења за инспекцијске послове града саопштено је да је у посљедње вријеме све уочљивија и масовнија појава кршења законских одредаба које се односе на обавезу посједовања здравствено увјере за животиње које се стављају у промет.

У саопштењу се наводи да власник не смије ставити у промет животињу за коју не посједује ово увјерење, односно она не смије напустити његово двориште, јер представља потенцијални извор заразних болести за друге здраве животиње, а у појединим случајевима и за људе.

"Напомињемо да смисао ових контрола није у спровођењу репресивних мјера, него у подизању свијести код власника и купаца животиња о неопходности здравствено сигурног промета животиња ради елиминације потенцијалних економских штета као и обезбјеђивања да намирнице животињског поријекла буду сигурне за људску исхрану", истиче се у саопштењу.

Здравствено увјерење издаје надлежна ветеринарска установа након дијагностичких и лабораторијских испитивања као и клиничког прегледа, а увјерење се може издати само уколико се утврди да је животиња здрава.

Из Одјељења подсјећају да се под прометом животиња подразумијева свако помјерање животиње изван оквира домаћинства или фарме, ради продаје, транспорта до пијаце или кланице, или из било којих других разлога.

Лице које обавља тај транспорт – фармер или купац – према Закону о ветеринарству, дужно је да посједује ветеринарско здравствено увјерење, а кршење ових одредаба је кажњиво.

Лице које купује животиње, и врши њихов промет изван територије одређене општине, осим здравственог увјерења преузетог од продавца, мора од надлежног органа да прибави и сертификат за пошиљку и транспортно средство као и потврду о извршеној дезинфекцији.0 КОМЕНТАРА

  1. Pa i do sada, u poslednjih 15 godina je policija kontrolisala promet životinja. Stalno su u Bijeljini od popova i amajlija do stočne pijace bile uključene i policijske patrole koje su pratile švercovanu stoku od splava kojim ilegalno predju drinu i savu do stočne pijace. Sve je bilo pod kontrolom i tek kad se proda roba onda se plačala usluga policiji. Ne može nmiko reči da nije bilo nadzora nad transportom i nad prometom životinja!

Оставите одговор