Викиликс архиви: Југо-влада на опрезу током Титове посјете Алжиру

Међу 1,7 милиона тајних америчких депеша из седамдесетих година прошлог вијека, односно око 10.000 докумената Амбасаде САД у Београду, посљедњих у низу које је објавио Викиликс, је и она која говори о бојазни Владе Југославије да би предсједник Јосип Броз Тито могао бити убијен у Алжиру. "У позиву упућеном директору за источноевропска питања Бејкеру, 21. […]

среда, 10 априла, 2013 / 06:15

Међу 1,7 милиона тајних америчких депеша из седамдесетих година прошлог вијека, односно око 10.000 докумената Амбасаде САД у Београду, посљедњих у низу које је објавио Викиликс, је и она која говори о бојазни Владе Југославије да би предсједник Јосип Броз Тито могао бити убијен у Алжиру.

"У позиву упућеном директору за источноевропска питања Бејкеру, 21. августа 1973, Штрбац, замјеник југословенског шефа мисије, изразио је забринутост Владе да би одређени емигранти, екстремистички оријентисани, могли отпутовати у Алжир, за вријеме Самита несврстаних, гдје би могли извести одређене активности против Тита, током његовог боравка у тој земљи", наведено је у депеши.

Штрбац је америчкој влади пренио захтјев у којем се тражи да САД информишу тамошњу југословенску амбасаду у случају да одређени српски, хрватски или македонски емигранти, који имају пријављено боравиште у САД, а чија се имена налазе на листи коју је прослиједио Бејкеру, отпутују у иностранство, непосредно пред самит у Алжиру.

"У разговору, Штрбац је навео да је Влада Југославије сличан захтјев упутила и Канади, Француској и другим земљама", стоји у документу.

Наиме, он је изјавио да је југословенска амбасада дошла до закључка да екстремистичке организације у САД, а које потичу из Југославије, нису одустале од своје антијугословенске борбе. Нагласио је да су неки од примјера емигрантског дјеловања довели до закључка Амбасаде да припремају нешто у "наредним данима".
Наиме, у издању хрватског листа "Даница", који датира од 15. августа 1973. године, објављеног у Чикагу, налази се чланак који позива Хрвате да пошаљу новац у шпанску Валенсију, како би била омогућена финансијска подршка емигрантима који се припремају за "Дан X", што Штрбац интерпретира као дан евентуалне Титове смрти. Штрбац наводи и четири састанка емигрантских организација који ће бити одржани у блиској будућности, а ријеч је о Сјеверноамеричком савјету за хрватску државу (НАЦЦС), Уједињеним америчким Хрватима (УАЦ), Српској народној одбрани (СНД) те Македонској патриотској организацији (МПО). Он сматра да је врло могуће да ће неки од америчких конгресмена или америчкхи политичких фигура присуствовати овим састанцима, након чега је замолио америчку владу да не даје званично признање овим организацијама које пријете интегритету Југославије.

"Циљеви НАЦЦС и УАЦ је уништење Југославије и стварање сепаратистичке, независне хрватске државе, СНД се залаже за распад Југославије и стварање велике Србије, док се МПО залаже да одвајање Македоније од Југославије и припајање великој Бугарској", наведено је у депеши.

Бејкер је на све ово одговорио да не може наредити званичницима да ли да посјете неки од ових састанака или не, али је нагласио да политика САД према Југославији и даље остаје онаква какву је изложио предсједник Никсон, а то је да САД подржавају јединство и територијални интегритет Југославије.
ФБИ надгледао

Депеша садржи и податак да је листа имена коју је Штрбац дао Бејкеру прослијеђена Федералном бироу за истраге (ФБИ).

"ФБИ ће извјестити уколико нека лица са листе у данима пред самит у Алжиру буду путовала у иностранство", наведено је у документу.Оставите одговор