Дијаспора нас храни?!

У БиХ се посредством банкарских рачуна и неформалним каналима прошле године из дијапоре слило око 3,41 милијарда КМ, што је за 180 милиона КМ више у односу на годину раније, подаци су Централне банке. Са таквим приливом, дознаке радника из иностранства износе 14 одсто бруто друштвеног производа земље, што је дупло више од просјека земаља […]

уторак, јун 7, 2011 / 09:45

У БиХ се посредством банкарских рачуна и неформалним каналима прошле године из дијапоре слило око 3,41 милијарда КМ, што је за 180 милиона КМ више у односу на годину раније, подаци су Централне банке.

Са таквим приливом, дознаке радника из иностранства износе 14 одсто бруто друштвеног производа земље, што је дупло више од просјека земаља југоисточне Европе и представљају кључни покретач потрошње, показала је и макроекономска аналаза Хипо Алпе Адриа банке, пишу "Независне новине".

Економски стручњаци оцјењују да овакви подаци указују на то да платежна моћ становника у БиХ и даље у великој мјери зависи од новца из иностранства, те да је платни биланс БиХ веома условљен приливом гастарбајтерског новца.

Замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић констатовао је да Централна банка може забиљежити само прилив новца који пристиже преко банкарских рачуна, док добар дио средстава породице или родбина у земљу уносе директно, у готовини.

Милош Тодоровић из Удружења економиста Републике Српске "Свот" рекао је да цифра која премашује двије милијарде уплива новца из дијаспоре показује колико је велики потенцијал овог извора финансирања.



0 КОМЕНТАРА

  1. Да нам није дијаспоре, одавно бисмо банкротирали, и као ентитет, а многи и појединачно. Готов новац нам убацују и добрим дијелом амортизују посљедице спољно-трговинског дефицита.

    У РС живи мање од 1,4 милиона људи. Имамо Лијевче, Посавину и Семберију да нас храни. Имамо значајан хидроенергетски потенцијал, електричну енергију за извоз. Имамо велики број људи у дијаспори, који нам упумпавају готов новац. И ОПЕТ СМО НА ИВИЦИ ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНЕ КАТАСРОФЕ. Заиста треба бити „стручњак“, па довести овај народ до данашње ситуације.

    Видим да су многе зграде по Бањој Луци исписане графитом „СВАКОГА ДАНА СВЕ НАС ЈЕ ВИШЕ“. Истина је да нас је свакога дана све мање, јер много више нас умире, него се дјеце рађа. Једино ако графит нису писали ПЕНЗИОНЕРИ или ЉУДИ СА БИРОА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ.
    (Наравно, знамо да се ради о графиту навијача Борца.)

Оставите одговор