Дачић: У интересу Срба са Косова је да учествују на локалним изборима

Премијер Ивица Дачић изјавио је да је у интересу Срба са Косова да учествују на локалним изборима 3. новембра, јер ће у супротном будућу Заједницу српских општина чинити неко други, можда чак и Албанци. Никада не бисмо позвали Србе да изађу на изборе да они нису статусно неутрални, рекао је Ивица Дачић новинарима послије полагања […]

уторак, август 20, 2013 / 14:43

Премијер Ивица Дачић изјавио је да је у интересу Срба са Косова да учествују на локалним изборима 3. новембра, јер ће у супротном будућу Заједницу српских општина чинити неко други, можда чак и Албанци.

Никада не бисмо позвали Србе да изађу на изборе да они нису статусно неутрални, рекао је Ивица Дачић новинарима послије полагања вјенца на гроб некадашњег југословенског функционера Алексадра Ранковића.

Коментаришући састанак предсједника Томислава Николића са представницима Срба из централног дјела Косова, Дачић је рекао да ће заједница српских општина бити први међународно признат ентитет на Косову.

Дачић је поновио да нико не може да заступа Владу, а да води политику супротну њеној политици.

"Ја сам то њима и у лице рекао. Зар мислите да је држава толико немоћна и невешта да ће дозволити да се неко коцка с њом", навео је Дачић.

Премијер је рекао да не очекује више да ће представници Срба са сјевера Косова учествовати на локалним изборима на Косову, али да они нису једини Срби који тамо живе.

"Политика која не уважава реалност, нема шансе за успех. Нећу бити премијер који ће водити унапред изгубљене ратове", додао је Дачић.

Он је поновио да Влада Србије неће позвати косовске србе на изборе, ако на гласачким листићима буду ознаке Републике Косово.

Премијер је рекао да се најављене смјене српских функционера на сјеверу Косова односе на оне које поставља Влада Србије, а не на представнике општина с већинским српским становништвом.

"Кад сам јуче говорио о томе да нико не може да обавља државну функцију, нисам мислио на Србе који су запослени у школама, болницима и општинама. Говорио сам о оним функционерима које именује Влада Србије", рекао је Дачић.

Ове седмице завршетак консултација о реконструкцији

Премијер Дачић је рекао да је план да се ове седмице заврше консултације о реконструкцији владе, да заседа Влада Србије, страначки органи, а потом следеће седмице да буде одржана и сједница републичког парламента на којој ће почети процес избора нових министара.

Дачић је подсјетио да 27. августа следи наставак разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу, а потом 29. августа сједница Савјета безбједности УН о Косову.

"Тако да ми и немамо другог термина да завршимо реконструкцију владе", рекао је Дачић.

Коментаришући написе у медијима да у СПС-у постоје проблеми, Дачић је рекао да је "то потпуно нереално".

"У СПС-у не постоје проблеми, нејединство. То је нормалан политички живот", рекао је Дачић.



Оставите одговор