Тунижанка напустила Фемен: Крива је исламофобија, а финансије су им сумњиве

Тунижанска активисткиња Амина Сбуи саопштила да напушта украјинску феминистичку групу Фемен коју оптужује за исламофобију и нетранспарентно финансирање. "Не желим да моје име буде повезивано са једном исламофобичном организацијом. Не поштујем акцију у којој девојке узвикују ‘Амина Акбар, Фемен Акбар’ (пародија молитве) пред амбасадом Туниса у Француској или када пале заставу Тавхида (исламиста) пред џамијом […]

уторак, 20 августа, 2013 / 13:55

Тунижанска активисткиња Амина Сбуи саопштила да напушта украјинску феминистичку групу Фемен коју оптужује за исламофобију и нетранспарентно финансирање.

"Не желим да моје име буде повезивано са једном исламофобичном организацијом. Не поштујем акцију у којој девојке узвикују ‘Амина Акбар, Фемен Акбар’ (пародија молитве) пред амбасадом Туниса у Француској или када пале заставу Тавхида (исламиста) пред џамијом у Паризу", рекла је Сбуи за издање Хафингтон поста за земље Магреба.

Сбуи (18) каже да те акције Фемена "погађају муслиманске вернике и њене ближње". "Треба поштовати свачију веру", додала је Сбуи.

Активисткиње Фемена протестовале су крајем маја у топлесу испред зграде суда у Тунису пружајући подршку Амини Сбуи, која је тада била у затвору.

Сбуи је критиковала и нетранспарентно финансирање Фемена, феминистичке организације основане у Украјини са седиштем у Паризу.

"Нису ми познати извори финансирања покрета. Питала сам у више наврата Ину (Шевшенко, шефицу Фемена), али ми није дала јасне одговоре. Не желим да будем у покрету где је сумњив новац. А, ако га Израел финансира? Желим да знам", објашњава Амина која додаје да је од сада "анархиста".

Амина Сбуи ослобођена је почетком августа након два и по месеца проведена у затвору. Постала је позната када је у марту на интернету објавила своје фотографије у топлесу због чега су јој претили салафити. Она је прошле седмице објавила нове фотографије у топлесу и са молотовљевим коктелом који пали цигаретом.

Тунис је у дубокој политичкој кризи. Опозиција тражи оставку владе предвођене исламистима након убиства посланика Мохамеда Брахмија 25. јула.