Лекић поднио жалбу Уставном суду

Изборни штаб Миодрага Лекића поднио је данас жалбу Уставном суду Црне Горе на одлуку Државне изборне комисије да одбије њихове приговоре на регуларност предсједничких избора.

среда, април 17, 2013 / 21:39

Уставни суд има рок да у наредних 48 сати одлучи о жалби Лекићевог Изборног штаба. Уставни суд Црне Горе је последња правна инстанца којој Лекић може да се жали на регуларност предсједничких избора.

Миодраг Лекић позвао је грађане Црне Горе на протест у Подгорици, у суботу, поводом, како је казао, изборне крађе на предсједничким изборима.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да ће протест 20. априла бити глас за заштиту Устава и законитости, односно демократских и европских вриједности у Црној Гори.

"Повод за протест је изборна крађа на предсједничким изборима. Ми смо били дужни да омогућимо грађанима да подигну глас против изборне крађе", казао је Лекић. Он је истакао да је ријеч о грађанском скупу, који треба да протекне у цивилизованој и мирној атмосфери.

Лекић је навео да најављени протест представља наставак институционалне борбе за регуларност предсједничких избора, јер су протести Уставом Црне Горе дозвољена категорија. Он је казао да су на протест позвани сви грађани Црне Горе, без обзира на националну и вјерску припадност.

Ријеч је, пре свега, о грађанском скупу на ком ће учестовати уједињена Црна Гора , истакао је Лекић.

ДИК је у понедељак, већином гласова, одбио све приговоре Изборног штаба Лекића, којима је тражено да се пониште избори за предсједника Црне Горе на свим бирачким мјестима, гдје је било гласања путем писма.

ДИК је раније саопштио да је, према прелиминарним резултатима, предсједнички кандидат ДПС-а Филип Вујановић побиједио на изборима, јер је за њега гласало 161.940 бирача или 51,21 одсто, а за Лекића 154.290 или 48,79 одсто.

Лекић је, међутим, према подацима његовог Изборног штаба, освојио 50,5 одсто гласова, а Вујановић 49,5.



Оставите одговор