Противно Повељи УН: Нови покушај геноцидизације Срба Дачић назива отварањем Пандорине кутије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би евентуалним усвајањем резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама била отворена Пандорина кутија, али не и шта он намјерава да уради у таквом случају.

субота, април 13, 2024 / 15:29

Дачић је рекао да ће 17. априла у УН група такозваних пријатеља Сребренице представити приједлог резолуције и истакао да се, према Повељи УН, двотрећинском већином гласа о важним питањима.

"Идеја је била да се та тема извуче из Савета безбедности и да се доведе на Генералну скупштину, што је, иначе, противно Повељи УН и ми смо на то указали", рекао је Дачић за Тањуг.

Он је навео да је Србија за то да буду осуђени сви злочини и да би циљ требало да буде међусобно помирење, поштовање, а не да се сада изазивају поделе, указујући да су се зато такве резолуције увек усвајале консензусом.

Дачић је рекао да ће на предстојећем заједничком сабору Србије и Републике Српске бити донијете одређене одлуке које ће бити у циљу заштите националних и државних интереса.

"Ситуација у БиХ је таква да њена политика зависи од тога ко јој је амбасадор у некој земљи и то је трагично. Уместо да се у оквиру органа на нивоу БиХ, пре свега Председништва, разговара о свим тим питањима, стално постоји неко заоштравање, стално неки напади на Србију и председника Александра Вучића и испадне да смо ми неки фактор који жели да уништи БиХ. Србија је апсолутно опредељења за поштовање Дејтонског споразума", нагласио је Дачић.

Говорећи о предстојећем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе, на којем би на дневном реду требало да буде приједлог за пријем самопроглашеног Косова, Дачић је навео да не постоји сагласност око тога да ли треба да се прихвати извјештај извјестиоца Доре Бакојани, односно да ли Приштина треба да постане чланица Савјета Европе.

"Они треба да добију две трећине за пријем такозваног Косова. Тако да, наравно, нама је битно да што више земаља гласа против, али и кад гласате уздржано, ту не гласате за пријем Косова", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да ће 16. априла вјероватно бити усвојен приједлог извјестиоца за пријем такозваног Косова у Савјет Европе Доре Бакојани и објаснио да посланици у Парламентарној скупштини могу да дају мишљење, а да то мишљење не мора да прихвати Комитет министара који чине шефови мисија у Стразбуру.



Оставите одговор