Истинско обећање – Трећи свјетски рат или иранска представа за свјетску јавност

Ирански "удар одмазде" изведен је у ноћи између 13. и 14. априла. Иранци тврде да је задатак завршен, израелске власти тврде да су успјеле да неутралишу дронове и ракете нападача. Да ли је ово почетак Трећег свјетског рата, или кампања налик на Трампових 100 томахавк ракета по Асадовим положајима у Сирији?

недеља, април 14, 2024 / 12:03

Сјетимо се, 6. априла 2017. године, америчко Министарство одбране је објавило о агресији својих ракетних и ваздушних снага на Сирију. Суверену земљу и њене легалне војне снаге, са столицом у Уједињеним народима, објављујући уједно на својој мрежној страници и разлоге за то, које Фронтал.РС овом приликом цитира:

Напад је одмазда за сиријског диктатора због употребе забрањених хемијских агенаса у нападу 4. априла.

"Башар ал Асад је покренуо ужасан напад хемијским оружјем на невине цивиле", навео је Трамп у изјави нацији. "Користећи смртоносни нервни агенс, Асад је угушио животе беспомоћних мушкараца, жена и деце. Била је то спора и брутална смрт за многе. Чак су и бебе окрутно убијене у овом веома варварском нападу. Ниједно Божје дијете не би требало да претрпи такав ужас.”

Општи утисак

На страну ужас дјеце у појасу Газе данас, односно чињенице да је Израел први извео напад на Амбасаду Републике Иран у Дамаску, престоници Сиријске Арапске Републике. Иран је тим чином, посебно свијешћу да се пред међународним правом простор амбасаде сматра територијом те земље, понижен пред регијом, исламским свијетом и свијетом уопште. Одговор је просто са становишта Техерана био њихова обавеза.

Американци су испрва полујавно, а онда и јавно говорили да ће напад услиједити 12. а онда и 14. априла; односно претходила је врло живо пребацивање авијације и радарских система установљених на ваздухопловима, према региону Блиског истока.

Ирански напад на Израел изведен је више у медијском простору него као чисто војна операција. Бројни снимци лета крстарећих и балистичких пројектила и видео снимци очевидаца рада израелских ПВО, имали су жељени психолошки ефекат и о њима се активно расправља на интернету.

Важно је напоменути да су паралелно са стварним снимком на мрежу масовно постављани и снимци напада Палестинаца из Хамаса на Израел.

Колико је дронова и пројектила Иран употребио?

Према прелиминарним информацијама, Иран је за операцију Право обећање распоредио око 200 дронова и приближно исто толико балистичких и крстарећих ракета различитих типова.

Ово је прва употреба оваквог оружја у таквим количинама од стране Ирана. Истовремено, Иран наводи да ће, уколико Израел настави да ескалира сукоб, снага удара бити удвостручена.

Шта је погођено?

Упркос функционисању система противваздушне одбране "Гвоздена купола", неке иранске ракете су достигле своје циљеве у близини ваздушних база Неватим (1080 км од границе са Ираном) и Рамон (1300 км од границе са Ираном).

Прво мјесто је наводно погођено са десет иранских пројектила, а друго са пет до седам погодака. Међутим, упркос тврдњама ИРГЦ-а о "погоцима у мете", обим штете на ваздушним базама није познат.

Чије све небо чува Израелце?

Поред слојевитог система ПВО на територији самог Израела, у заштити ваздушног простора земље учествовали су и његови савезници Велика Британија и САД.

Јорданске трупе су такође допринијеле уништавању циљева, али тек треба да се процијени ефикасност Јорданаца као баријере против иранских ракета и дронова.

Шта је Иран показао?

ИРГЦ је успео да "сачува образ” и формално одржи обећање да ће "казнити Израел” за напад на амбасаду у Дамаску.

Са практичне тачке гледишта, Иран је показао да је ракетна индустрија земље оперативна и способна да акумулира велике количине ракетног наоружања, а његове трупе су способне да изводе релативно масивне, комбиноване ударе који преоптерећују противваздушну одбрану потенцијалног непријатеља.

Кан радио преноси да се Израел спрема за вишедневну конфронтацију са Ираном. Мета узвратног удара могу бити иранска нуклеарна енергетска постројења. Земља би, вјероватно, тек ове године могла да добије прве узорке нуклеарног оружја. Постоје, у суштини, само два питања – чијим ће рукама бити задат ударац ако је одлука већ донијета, и докле све може да иде?

Шта су Израел и његови савезници показали?

Израелске власти су показале да се не бране саме у региону. И иако велики број америчких или британских авиона није учествовао у одбијању напада, сама чињеница њиховог учешћа довољно говори.

Осим тога, након одбијања удара, Израел је затражио хитан састанак Савјета безбједности УН, а власти земље ће највјероватније инсистирати на сопственом праву на узвратни ударац.

Иранске војне базе и нуклеарна постројења могу бити међу приоритетним циљевима, али још увијек нема апсолутне сигурности у вези са таквим развојем догађаја.

Учешће САД у узвратном удару још није најављено, а велика је вјероватноћа да ће се америчке трупе у будућности уздржати од учешћа у сукобу.

Даље Трећи свјетски рат?

14. априла јутром почели су да се чују гласови како би Израел могао узвратити Ирану у року од 48 сати од напада. Ако ова одлука буде донијета и спроведена, како је раније најављено, онда би се напад из Ирана могао поновити.

То је, колико год смирено све изгледало, односно да се ради узајамним естрадним ударима, од чега су израелски по југу либана и Сирији доста ефективнији у смислу нанесене штете у сваком смислу; може врло брзо прерасти у сукоб озбиљнијег интензитета, од чега би сасвим сигурно патили најмање Ирак, Сирија, Либан, Јемен… док би Турска и друге земље исламског свијета, биле стављене пред нови и обимнијим ратним жаром појачан притисак домаће јавности.

До сада дјелује као да Израелу одговара увлачење Ирана у један сукоб ширих размјера, те да је у овом погледу иницијатива на њиховој страни, док Иран оклијева и покушава да сачува част и појавност регионалне силе са свјетским значајем, на шта и указује отвореност и масовност напада, који је могао бити изведен на једну тачку, како би преоптеретио ПВО систем Израела и на датом мјесту нанио већу штету.

Штета коју је непријатељ нанио, поготово војним инсталацијама је у рату војна тајна и крије се. Уз помоћ сателитских снимака, ако ништа друго, у данашње вријеме ће се дати врло брзо тврдити да ли су ирански пројектили били и колико успјешни. То ће бити и први вијесник    Оставите одговор