Боље икад, него никад: Први пут обиљежен Дан Игманске бригаде ВРС

У Братунцу је данас први пут обиљежен Дан Игманске бригаде Војске Републике Српске, која је одбранила српске положаје око Хаџића и учествовала у одбрани и на другим ратиштима.

четвртак, мај 25, 2023 / 13:23

Тим поводом на гробљу у Братунцу одата је пошта и прислужене свијеће, док је на спомен-обиљежје положено цвијеће.

Након потписвања Дејтонског споразума српски народ се раселио из Хаџића, који су у Одбрамбено-отаџбинском рату одбрањени од сталних напада муслиманских снага. Највећи број становника те општине у сарајевском егзодусу доселио се у Братунац, гдје су пренесени и посмртни остаци 185 погинулих бораца Игманске бригаде.

Прецизних података о броју припадника ове бригаде и броју погинулих нема, а преживјели припадници, учесници данашњег обиљежавања, кажу да је циљ овог окупљања одавање почасти погинулима, прикупљање грађе о ратном путу и његовање традиције Игманске бригаде.

Вељко Бандука, један од чланова прве команде у Хаџићима, каже да су припадници батаљона територијалне одбране, који су били у касарни ЈНА у Жрновници, и српски народ Хаџића и околине успјели да се одбране од напада и најезде бројнијих организованих муслиманских јединица.

Он је навео да су 25. маја 1992. године погинула 32 борца као и више цивила у селу Касатићи.

"Био је то најтежи и најтужнији ратни дан у Хаџићима, али и дан поноса, који је подигао морал војске и народа, који су до краја рата пружали отпор и одбранили тај простор", рекао је Бандука Срни.

На одбрану и страдање српског народа Хаџића подсјетио је ратни предсједник Извршног одбора те општине Видомир Бандука.

Он је рекао да се 25. мај 1992. године може сматрати даном побједе хаџићких Срба те да је због тога одлучено да се тај датум обиљежава као Дан Игманске бригаде.

"Без обзира на тугу за погинулима и за завичајем који је одбрањен крвљу и у Дејтону предат Федерацији БиХ, поносни смо на нашу борбу, жртве, одбрану и допринос одбрани Републике Српске и српског народа", истакао је Бандука.

Ратни командир интервентног вода и предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана Игманске бригаде Славко Ковачевић, поздрављајући присутне, који су у великом броју из разних крајева Српске и Србије дошли да одају почаст погинулим и умрлим саборцима и сродницима, рекао да је туга што данас нису у Хаџићима које су јуначки одбранили, али да могу да буду поносни на допринос дат одбрани Републике Српске и српског народа.

"Данас одајемо почаст погинулим саборцима који су два пута сахрањивани јер су пренесени из Хаџића на братуначко гробље, али су још једном убијени тиме што неким случајем нису уврштени у монографију погинулих бораца Републике Српске која је објављена. Надамо се да ће тај пропуст бити исправљен", поручио је Ковачевић.

Он је истакао да се данас одаје пошта погинулим, али и још већем броју припадника Игманске бригаде сахрањених на братуначком гробљу, који су се након рата изненада разболијевали и умирали релативно млади од посљедица бомбардовања Хаџића и околине са муницијом са осиромашеним уранијумом.

"Желимо да промијенимо праксу, да Дан Игманске бригаде убудуће традиционално обиљежавамо. Захвални смо на подршци Борачкој организацији из Братунца и убудуће ћемо као браћа и саборци заједнички обиљежавати и дан Братуначке и Дан Игманске бригаде", истакао је Ковачевић.

У име породица погинулих бораца Игманске бригаде присутне је поздравио Предраг Антонић захваливши се свима који су дошли да се сјете погинулих сабораца и комшија и одају почаст јунацима.

"Радује ме да смо се окупили након 27 година и да нисмо заборавили нашу борбу, наше погинуле, наш завичај и све што смо доживјели, жртвовали и учинили за слободу српског народа и очување Републике Српске", рекао је Антонић.

Цвијеће на спомен обиљежје погинулим Србима са сарајевског ратишта у братуначком гробљу положили су представници општине Братунац, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца, Удружења логораша регије Бирач, Жена жртава рата као и формацијских структура које су чиниле Игманску бригаду.

Након полагања цвијећа и одавања почасти погинулим на братуначком гробљу присутни су посјетили и Војничку спомен-собу у Братунцу, гдје је, такође, положено цвијеће и одата почаст погинулим борцима.

Данашње обиљежавање Дана Игманске бригаде настављено је дружењем бивших сабораца који су из разних крајева дошли да присуствују овом догађају и одају пошту погинулим и умрлим саборцима.



Оставите одговор