Марина Благојевић одржала лекцију СДА-ханумама након њиховог скупа у Бањој Луци

– Прије него што су почеле да паметују српским политичким лидерима у Бањалуци, жене СДА су требале да се потруде да у се Сарајеву и у другим дијеловима ФБиХ престане са ширењем говора мржње, називања српског народа најпогрднијим називима, а Републике српске "геноцидном творевином", у чему предњаче функционери њихове странке.

уторак, август 31, 2021 / 09:22

Прво треба својим примјером и дјеловањем да покажу добру вољу, прије него било шта изусте, рекла је предсједница Форума жена Марина Благојевић, реагујући да поруке са састанка Актива жена СДА одржаног у Бањалуци.

Благојевићева каже да су изјаве о системској дискриминацији Бошњака у Републици Српској неутемељене, посебно ако се погледа и друга страна.

– Говоре о дискриминацији 14% Бошњака у Републици Српској, док је Срба у Федерацији тек 3,5% по посљедњем попису. То све говори.

Неко је могао и да се врати на своје огњиште, неко ни то. Јесу ли се запитале зашто Срби у дијелу Федерације немају право на језик и писмо? Колико се улаже у средине у којима су Срби најзаступљенији? Шта је са 150.000 сарајевских Срба, зашто се они нису могли вратити, него су данас у том, некада доминантно српском граду, на нивоу статистичке грешке? О положају Бошњака у Републици Српској говори чињеница и да све више Бошњака купује станове у Источном Сарајеву и ту живи, а колико Срба сада купује стан и живи у Сарајеву, Тузли, Бихаћу, Мостару…?

Питања је много, а одговор један – прво погледајте у своје двориште прије него дођете у Бањалуку да просипате у целофан увијени говор мржње, каже Благојевићева.



Оставите одговор