Министарка Тривић, честитала почетак школске 2021/2022. године

Поводом почетка школске 2021/22. године, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је честитку свим ученицима, родитељима, наставницима, руководству школа и ваннаставном особљу.

уторак, 31 августа, 2021 / 09:25

У честитки се наводи:

"Драги ученици, поштовани родитељи, уважени наставници,

Пред нама је још једна школска година коју дочекујемо у условима пандемије корона вируса. Наставу започињемо у школским клупама уз трајање часова од 45 минута и без дијељења одјељења што је, сигурна сам, на радост свих ученика, родитеља и наставника.

Истовремено нам то намеће додатну одговорност у погледу поштивања свих епидемиолошких мјера како бисмо заштитили себе и друге. Због тога је важна и имунизација просвјетних радника јер већи постотак вакцинисаних је и већи гарант да ће школска година почети и завршити у школским клупама.

У новој школској години почиње да се примјењује нови наставни план и програм у основним школама. У другом разреду имамо нови предмет Дигитални свијет који ће помоћи нашим најмлађим ученицима да спознају све предности и штетне утицаје дигиталних уређаја.

Увели смо и више часова физичког васпитања како бисмо адекватно одговорили потребема наших основношколаца за физичком активношћу. Дигитализовани су садржаји уџбеника за прву тријаду, као и садржаји из историје и географије у вишим разредима, адаптирани су штампани уџбеници, што ће знатно олакшати школске торбе.

Министарство настоји да допринесе смањењу тежине ђачких торби основаца ради очувања здравља и смањења деформитета код ученика због чега апелујемо на наставнике дa не захтијевају од ученика свеске дебелих корица и сувишан прибор, те да им сугеришу ношење у школу само неопходнихуџбеника, у складу са распоредом часова.

Задовољна сам што у средњим стручним школама већ двије генерације раде по новим наставним програмима. Обезбиједили смо стипедније за ученике који су уписали дефицитарна занимања и тиме допринијели повећаном упису у ова занимања. Опремили смо у оквиру пројекта ТАБЛА 50 средњих школа Стим (STEAM) лабораторијама, што ће осавременити наставу и донијети боље исходе учења средњошколцима.

И даље ћемо настојати да наставу учинимо занимљивијом и прилагодимо је савременим токовима и развојним потребама и интересовањима ученика те потребама тржишта рада, уз неизоставно стручно усавршавање наставника.

У нади да ће епидемилошка ситуација бити задовољавајућа, свима желим успјешну школску годину и добро здравље!".