Шаровић, Бореновић и Нешић: Са Додиком се наш пут разилази јер смо против распакивања Дејтона

Није се макло у рјешавању ове кризе настале наметањем Инцкове одлуке, а добили смо нову кризу након става Милорада Додика о томе да је Дејтон мртав и да је потребан нови политички договор. Призивање Дејтона 2 и распакивање Дејтона је за СДС неприхватљиво. Ту се наши путеви са позицијом разилазе, ово је авантура у коју се уводи Република Српска – каже Мирко Шаровић.

уторак, 31 августа, 2021 / 09:19

Шаровић је на јучерашњем састанку опозиције нагласио да је теза да је потребан нови политички договор у БиХ једна од најопаснијих изјава посљедњих година.

"СДС и остале странке опозиције остаје привржена закључцима Народне Скупштине Републике Српске. Понашали смо се одговорно ових мјесец, мјесец и по дана. Стиче се утисак да власти криза одговара и зато се договара нова криза која је опаснија од ове прве. Очигледна је намјера Милорада Додика да се са тим кризним процесом настави до избора" – саугерисао је Шаровић.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић је рекао да је Додикова изјава најопаснији удар на Републику Српску и на њене надлежности.

"Умјесто да се рјешава питање наметнутог Инцковог закона, Додик очигледно са СДА и ХДЗ покушава отворити нову политичку кризу. То је авантуризам који може да има штетне посљедице по Републику Српску" – казао је Бореновиућ.

Лидер ПДП-а је нагласио да ће СНСД покушати у наредном периоду прекршити закључке Народне скупштине како би донио одлуку о изградњи зграде Управе за индиректно опорезивање у Републици Српској.

"Очигледно се спрема у наредних неколико дана да одређени представници у заједничким институцијама БиХ покушају провући финанијске договорем врло повољне за њих, као што је куповина зграде УИО за 100 милиона КМ. Упозоравам их да министри из Републике Српске не смију гласати за додатних 63 милиона КМ. Остајемо привржени закључцима Народне скупштине РС да нема одлучивања у институцијама БиХ док се не разријеши питање наметнутог Инцковог закона. То се може ријешити унутрашњим договором" – каже Бореновић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић казао је да путеви ДНС и СНСД никада нису били исти, поготово не сада.

"ДНС само подржава закључке Народне скупштине РС. Овдје је јасно ко ће издати српске интересе, а то је предсједник СНСД. Он је тај који иде на састанке, његови министри учествују у доношењу одлука на нивоу БиХ" – поновио је Нешић.

Лидер ДНС-а је сугерисао да ће СДС, ДНС и ПДП увијек бити на бранику отаџбине.

"Јединство може да наруши само СНСД. ДНС је дао сагласност да Додик присуствује састанку са Ердоганом, али му нисмо дали сагласност за распакивање Дејтона" – каже Нешић.

Уколико СНСД буде учествовао у доношењу буџета инситуција БиХ за ову годину, Нешић је рекао да у том тренутку СДС, ДНС и ПДП треба да кажу да више нема ништа од тзв. српског политичког јединства.

Шаровић је подцртао да се тренутно улази у критичну ситуацију у којој се стварају фактори за промјену Дејтонског споразума.

"Нас тројица, али не само ми, чинимо јак фронт који ће се томе супротставити. Дејтон је довољан оквир за Републику Српску. Није крив Дејтон, криви су појединци у власти који га урушавају. Јасно је да ће јачи фактори, попут Хрватске и Турске, стати иза тога. Онај ко се упеца на то, чини штету. Зашто бисмо распакивали оно што смо добили? – закључио је Шаровић.