Бранислав Бореновић у име ПДП честитао 27 година Српске

Наставимо прославе са још приче о Српској и честиткама. Врло одговорно, дан раније и одмјереним, недневнополитичким тоном, Бореновић је кроз честитање изнио његово и партијско виђење Српске. Доносимо је у цјелости.

субота, јануар 12, 2019 / 20:59

Поштовани грађани Републике Српске, драги пријатељи,

у своје лично име и у име Партије демократског прогреса желим да вам свима честитам Дан Републике. У протеклих двадесет и седам година показали сте на конкретан начин како се достојанствено, енергично и упорно гради Република Српска која је настала као једини начин заштите српског народа у Босни и Херцеговини од трагичних погрома налик онима за вријеме претходних ратова. Изградили сте Републику Српску са намјером да буде праведно друштво, да се у њој поштују права и слободе свих грађана без обзира на националну, вјерску, политичку или било коју другу припадност. Показали сте на личном примјеру да слобода нема цијену и остварили сте историјски сан наших предака за стварањем слободне и демократске земље на овим просторима.

Данас је вријеме за оснаживање основних вриједности на којима је Република Српска настала, као и за њен нови развојни период. Задатак свих нас јесте да се у потпуности залажемо за владавину права у нашој Републици. Сви грађани заиста морају бити једнаки пред законом. Сви морају осјетити да их Устав, закони и институције једнако штите и чувају. Нико не смије бити изнад, нити испод закона. Сваки појединац, без обзира на његову друштвену или политичку улогу, мора схватити да је Република Српска са народом изнад њега и да ће свакога надживјети.

Вријеме је за нови, развојни пут Републике Српске у којем ћемо обнављати Републику конкретним мјерама које ће омогућити да млади људи остану у својој земљи, да имамо више пријатеља, а мање сукоба, да нас у наредним годинама буде више, да просјечне плате у привреди буду много веће и конкурентније онима у неким развијенијим земљама и да имамо модерне и ефикасне институције.

Ми у Партији демократској прогреса позивамо све вас да се окупимо око идеје праведне, просперитетне и уређене Републике Српске, која ће нашим заједничким и преданим радом постати најуређенија заједница на овим просторима. Наша земља има људе који су способни да то остваре, има их у свим партијама и има их мимо партија. Морамо им дати шансу, морамо их сачувати и омогућити им да нормално живе и раде у својој земљи.

Ако се будемо у својим животима и свом раду водили идејом боље Републике, ако сваки дан учимо нешто ново и прихватимо се потребних промјена, ако уградимо оне добре вриједности којима су нас учили код куће, онда нема страха кад је ријеч о судбини и будућности Републике Српске.

Она ће постојати, вјечно трајати и бити све јача и јача.

Дубоко вјерујемо у такву Републику Српску.

Бања Лука, 08.01.2018.

Бранислав Бореновић

Предсједник Партије демократског прогреса



27 КОМЕНТАРА

  1. Koji je to licemjer Branislav Borenović?
    Njegovu partiju, njegov šef Mladen Ivanić je stvorio uz pomoć svoih britanskih prijatelja. Ona je trebala da bude navodno nekakav „korektivni balans“ na političkoj sceni Republike Srpske, a u stvarnosti ona je sve protekle godine upravo preko Mladena Ivanića bila jedna od najvećih uzdanica „britanskog“ faktora u BiH i Republici Srpskoj, isključivo radi „disciplinovanja“ Republike Srpske u korist sarajevskih sećijaša i stvaranja jedinstvene unitarne BiH.
    Kada je javnost u Republici Srpskoj shvatila koja je uloga Mladena Ivanića i 40 „britanskih vojnika“, Mladen Ivanić se povlači u sjenku, a mladjanog i već pripremljenog Draška Stanivukovića šalje u London na „turističko putovanje i doobuku“, kako bi iskoristio tragediju nesretne porodice Dragičević da preko ovog slučaja sruši vlast u Banjaluci i Republiku Srpsku baci na koljena. Iz svega su izvukli samo prividnu korist u broju glasova na tragediji pokojnog Davida Dragičev ića. Narod ih je prepoznao. Nikakve njihove čestitke nemogu umanjiti njihovu mizeriju i izdaju osnovnih nacionalnih interesa srpskog naroda u Republici Srpskoj i šire. NAROD PAMTI I NEPRAŠTA!

    1. Tako je Vlado!

      Živjela Komunistička partija Republike Srpske i njen vodja Milorad Dodik!

      Trebamo samo naći način da ovaj nevjerujući narod privolimo božanskoj Istini koju propovijeda Mile a koja je danas obznanjena u vidu toga da idemo u EU.

      Ja još nikada nisam čuo da snsd spominje ulazak u EU.

  2. Vladimir Ševarika 19. јануара 2019. у 17:49

    Njegovu partiju, njegov šef Mladen Ivanić je stvorio uz pomoć svoih britanskih prijatelja. Ona je trebala da bude navodno nekakav „korektivni balans“ na političkoj sceni Republike Srpske, a u stvarnosti ona je sve protekle godine upravo preko Mladena Ivanića bila jedna od najvećih uzdanica „britanskog“ faktora u BiH i Republici Srpskoj, isključivo radi „disciplinovanja“ Republike Srpske u korist sarajevskih sećijaša i stvaranja jedinstvene unitarne BiH.

    Jel te nije sramota ovo napisati ,vjerujuci kako smo zaboravili kako je tvoj…biram rijec kako da ga opisem a da ne bude vulgarna…idol dosao na vlast?

    Kad smo kod secijasa ,zar ti nije voljeni nekidan narucio namjestaj iz mrske Turske?Za svoje secije?

    Dosta nam je „britanskih faktora“,Ako „njega “ i moramo slusati,ne moramo podrepne muve kao tebe.

    1. Poštovani gospodine ili gospodjo,
      Ja sam se potpisao ispod mog komentara, a vi se krijete.
      Ja nisam član niti jedne političke partije u Republici Srpskoj, nisam ničiji podanik niti plaćenik, niti zavisim od bilo koga. Ja sam slobodan i lojalan gradjanin Republike Srpske koji ima pravo da kaže svoje mišljenje javno.
      Ja sam sa mojom generacijom u otadžbinskom ratu stvarao i branio Republiku Srpsku, dva puta sam teško povredjivan i jedva preživeo dvije operacije na kraju samog rata. Posledice i danas nosim, ali mi nije žao. Ponosan sam što živim slobodno u mojoj Republici Srpskoj.
      Poštujem vlast koja čini sve u razvoju Republike Srpske za dobrobit svih nas, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.
      Nikad neću prihvatiti da ulica i unaprijed izmišljeni i iscenirani razlozi silom mijenjaju vlast. Vlast se osvaja na izborima voljom naroda. Tako je u svim demokratskim društvima na svijetu. Vama je izgleda „demokratija udarila u glavu“, pa od obijesti „neznate šta ćete“. Želim da dobro zapamtite samo jednu istinu: Borci i stvaraoci Republike Srpske, u krvi stvorene naše otadžbine, nikad i nikome nećemo dozvoliti da nam urušava i ruši našu svetinju Republiku Srpsku. Budimo ljudi i pitaj mo narod. Na nebu je Gospod Bog, a na zemlji narod, najveći sudija i svjedok svega.

    2. Ако сте овај лик неће вам бити лако бранити дезертере и шверцере.

  3. Gospodine Mladene,
    U otadžbinski rat sam otišao dobrovoljno, 18.09.1991. godine, bez poziva i proveo neprekidno 1.638 dana, a cijenim svakog onog koje to isto bio, pa makar i jedan dan. Ko sam i šta sam bio u ratu znaju moji saborci. Dok smo mi branili Republiku Srpsku, nažalost mnogi su dezertirali i švercovali po cijeloj Republici Srpskoj. Ali kako to u našoj gorkoj istoriji biva, poslije rata zakone nepišu oni koji su zaslužni, već drugi likovi, a medju njima nažalost i neki dezerteri i profiteri. Mi na to nismo mogli uticati. Na svu sreću zakoni se mijenjaju i mi se nadamo boljim i srećnijim vremenima. Ponosni smo na naše heroje generale Lisicu i Simića i koristićemo sve naše manifestacije da na njihove spomenike položimo vijence i osvježimo sjećanje javnosti na dvojicu istinskih heroja Republike srpske. Iskreno se nadamo da će mnogim dezerterima i profiterima „da se izmakne tlo ispod nogu“, objavom jedinstvenog registra boraca otadžbinskog rata.

    1. Prepošteni Ševarika, vijerni sluga još poštenijeg Radmila Šipovca i SNSD-a.
      Mnogi su u ratu bili tolike godine, ali se nisu prodali švercerima i dezerterima.
      Dal plakati il povraćati.

  4. Полако критик аналитик,имај обзира.
    Као што човјек написа он се потписао именом и презименом а ти се кријеш.
    Мене занима да нам прекаљени борац – добровољац објасни неке ствари.
    Режим а колико видим чак и Фронтал олако лијепо етикете издајника, плаћеника.
    Свуда им се привиђају Американци и Енглези спремни нашкодити “ њиховој светој Републици“.
    Ајмо се сада вратити у септембар 1993.
    Први озбиљан догађај побуне у нашој* Републици Српској.
    Да се данас тако нешто деси на Романији или у Херцеговини или Семберији шта би слушали са свих могућих медија који су у Бањој Луци студио 1,2,…19 режима тешко је и замислити количину болести у одбрани криминалних породица и њихове свете пљачке.
    Против чега су устали Крајишници 1993.?
    1. Републике Српске
    2. Команде корпуса и ГШ ВРС
    3. Донатора бригада који су им крв циједили у сврху богаћења док су други гинули од Славоније до Брчког

    Шта је тачан одговор господине Владимире Шеварика?
    Зар може неко ко је дао све за Републику Српску преко ноћи постати издајник и плаћеник само зато што није спреман трпити грозно пљачкање Републике Српске како то данас чини „чувар Републике Српске“ заједно са одељењем средње месарске школе?

    С поштовањем
    Младен Софреновић
    Брчко

  5. Господине Младене Софреновићу,
    Свака вам част што сте човјек који се нестиди онога што говори и пише и што то лично потписујете. Цијеним такве људе и у мом друштву је највећи број таквих. Писати глупости и провоцирати одређене догађаје и људе, а скривати се између неких псеудонима и лажних имена, прије свега није људски, није морално, нити друштвено одговорно. Обично такве људе и њихове ставове некоментаришем, осим неких изузетака. Зато сте достојни мог скромног мишљења о свему што ме питате.
    Ја сам у септембру 1993. године био на првој линији одбране Орашког ратишта, сваки дан сам прошао сваки ров од Гребница, Лијесковца, Брвника, па све до Баткуше, укупно око осам километара прве борбене линије. Са моим саборцима у рову дијелио сам и добро и зло. Организовао и лично учествовао у чишћењу непријатељских убачених диверзантских група, гледао како ми саборци гину и остају унакажени.
    Дакле, ништа нисам знао шта се дешава у Бањалуци. Стање у мојој јединци је било апсолутно све под контролом, а борбени морал изузетан.
    На дан дешавања „септембра 1993. године“, од стране више команде ми је наређено да хитно одем у Бањалуку и да покушам да наводно „смирим неке усијане главе“ војника и цивила који наводно покушавају да изврше некакав преврат. Не мојом кривицом, стигао сам касно. Испред Банског двора је већ била једна прага. Међу присутним војницима и старјешинама знао сам неколико људи из других јединица. Ту су се мотали и неки мени познати цивили. Из разговора сам сазнао да су похапшене неке старјешине из команде корпуса и нижих јединица. Обавио сам десетине разговора међу присутнима у циљу смиривања ситуације. На крају се то испоставило заиста битним.
    Моје виђење комплетног „септембра 93“ године је следеће:
    Крајишници нису „устали“ против Републике Српске, сви су редом истицали да им је она светиња.
    Крајишници су у септебру 1993. године дошли у Бањалуку да искажу свој револт против неправде, дезертерства, профитерства, криминала и да траже боље услове позадинског снадбијевања оперативних јединица на ратишту и боље услове живота њихових породица. Дакле, није било говора о било каквом „државном удару“. Са многим тим људима учесницима „септембра 93“ сам и данас остао пријатељ.
    Младене, слажем се да и данас у Републици Српској постоји пуно неправде, лоповлука и криминалних дјеловања појединаца, али неможемо генералисати, зато имамо државни систем, какав је такав је, требамо га унапређивати и мијењати у смислу да нам буде свима боље. Неможемо ствари преламати преко кољена и очекивати да за 24 сата ријешимо све проблеме, а поготово не улицом. Пуно тога се промијенило, живимо у 2019. години. Многи су демократију схватили да могу да чине и раде шта хоће, а да за то неодговарају. У отаџбинском рату смо грешке наших војних и политичких руководилаца нажалост плаћали нашим животима. Требали данас да због нечијих личних афинитета и жељом за влашћу имамо немире на улицама градова Републике Српске и недај боже, било какве сукобе међу нама. Ама нетреба нам то драги Младене. Непостоји идеална држава и систем на свијету, па није ни наша. Нема државе у којој нема корупције и криминала, против тога се можемо борити само путем институција државе, демократским путем. Народ власт бира на легалним изборима и има је онакву какву заслужује. Све се мијења, али то мора бити вољом већег дијела грађана. Младене друже, ја сам свакодневно међу народом и моим саборцима из различитих јединица, од кафане до позоришта, међу људима различитих профила и личности и вјеруј ми да изражавам њихова мишљења.
    Поздрављам те с велики поштовањем и жељом да се лично упознамо и разговарамо о свему. Владимир Шеварика

  6. Кроз које институције господине Шеварика?
    Пођимо од темеља, темељ су дјеца, омладина и млади брачни парови.
    Дјеца погинулих бораца,рањеника и бораца уопште називају се копиладима, олошем, нерадницима док дјеца профитера и оних који су узроковали септембар 93. добијају најбоља мјеста у државној служби а ако им је и то мало онда пљачкају милион КМ седмично.
    Изађе Диктатор и каже за дјете погинулог борца да је добио 5000 КМ да покрене бизнис???
    А своме дао колико милиона,па им и то мало.
    Жељезнице су толико уништиле новца да се могло свако дјете погинулог борца погурати са 20 000 €ура колико минимално треба за почетак одрживог бизниса.
    Па да човјек може и прогутати увреду за некога ко није способан направити нешто од свог живота и људи око себе ако је Република Српска знала на прави начин да се одужи некоме ко је у животу изгубио највећи ослонац ОЦА.
    А кримос и дан данас ради са Богданом!
    Сјећате ли се када су у Бања Луци скакали ко мајмуни по ауту Момчила Крајишника члана предсједништва БиХ из Републике Српске?
    За Момчила су се испредале монструозне приче које су плодно тло имале искључиво у Крајини.
    Момчило има солитер од 20 спратова на Палама причало се.
    Човјек је без жене одхранио и васпитао два златна сина.
    А шта данас раде дрипци окупатора Републике Српске, јесу ли све институције блокиране и немоћне због тога?
    Својим очима сам гледао кад син министра Цинкароша вози 150 по граду а полицајац Републике Српске сакрио поглед на другу страну.
    Како доћи до промјене ако ви и мој отац који је такође добровољац дишете за режим и у свему видите напад на Републику и институције.
    Имам 41 годину и те Ваш промјене можемо очекивати како рече Едо мајка кад нам дјеца наврше 18.
    Није то реално,до тада Република Српске треба да буде срећна земља или је једноставно треба уништити прије него она уништи читав народ који је повјеровао да постоји слобода, достојанство и за то био спреман борити се и поднијети највећу жртву.

    С поштовањем
    Младен Софреновић
    Брчко

    1. “Није то реално,до тада Република Српске треба да буде срећна земља или је једноставно треба уништити прије него она уништи читав народ који је повјеровао да постоји слобода, достојанство и за то био спреман борити се и поднијети највећу жртву.“

      Ову твоју препоруку примјенити и на БиХ, а не само на РС и имаш моју подршку.

    2. Шта нас двојица имамо ако се и сложимо о било чему везано за БиХ?
      Данас су се састали СДА и СНСД.
      Та два крака се тако лијепо слажу и тале да БиХ једноставно постоји само ради њих плус ХДЗ.
      Такође сам до детаља писао о БиХ као тамници која уништава све народе али мене занима прије свега српски народ.
      Са сваким даном дуж, односно са сваким даном у БиХ који осване српском народу он је ближе своме нестанку.
      СДА и Бакир су тога дубоко свјесни и зато хране,његују и на сваки начин помажу зло које је нашло српски народ Црвену секту. Живи примјер за ово што пишем си и ти, условно си пристао да рушимо Републику Српску!
      У томе је наша пропаст и несрећа докле нас је довела пљачка и бахатост секте, Бакир само може задовољно да чека јер ће пропаст доћи ако промјене не дођу прије.
      Схвати како год хоћеш.
      Поздрав

    3. Младен, Комшић, Симо, Чанак, Јовановић … Наставите низ ових што се сикирају и мисле добро Републици Српској.

      Младене ако ти је бизнис пропао и ако ти партијске колеге из СНСД-а нису помогле (нису те уврстили у своје талове – а и како би кад си неурачунљив) не значи да Република Српска не ваља, да је треба рушити, прије ће бити да си имао нереална очекивања а премало капацитета да то реализујеш.

  7. Тачкице, баш је све супротно од онога што ти мислиш.
    Са највишег мјеста речено је УКЉУЧИ СЕ.
    Гдје да се укључим?
    У систем гдје је све заснована на томе да ти је једина препрека за успјех количина лажи коју си спреман написати у тендер,увезати,овјерити и ставити у коверту.
    Ко то може и хоће нека изволи.
    Јеси ли икада видио неки тендер по новом закону о јавним набавкама?
    Немам појма чиме се бавиш али ти си танак за расправу о теми бизнис, политика.
    Ајде ти мени реци како иједан приватник може испунити тендер и ставити печат и потпис овјерен код нотара да није дао мито.
    Пристао би испуњавати такав папир ако има рубрика да упишем сваки пут ако ми траже мито или ако могу уписати за кога је тендер направљен.
    Прочитај мало па онда причај о бизнису и политици.
    Нећу да укаљам рад двије генерације само да би болесни систем имао љепшу статистику.
    И на крају крајева нисам желио да најгори могући криминални систем има доказ да сам се јавио на барем један тендер у задње три године рада.

    https://youtu.be/_zC1R4q0j3I

  8. Младене,

    не знам што узалуд пишеш глупости, наравно, ако ниси БОТ.

    Ево, све да си био у том снсд, па да си незадовољан пропађћу фирме, па те јебу тендери, оваквим писањем нећеш ништа постићи, напротив.

    Ако хоћеш да нешто да помогнеш да боље живимо, онда једноставно кроз коментаре подржиш ЗЕЛЕНЕ и увијек чињеницама напушиш оне који би спиновали, подваљивали или на било који начин покушали дискредитовати једину хуману и честиту причу у Српској, тачка.

    1. Предлагао сам ти раније слоган:

      Зелењаво за крењаво

      МеШЋини да пристаје

    1. Ђе може бити урачинљив, представља се као Србин, гласа за Комшића, залаже се за рушење Републике Српске а све због сујете што му је бизнис пропао и што су га ногирали из СНСД хоботнице?

    2. Ниџо кад може бин може и неурачунљивост.
      То је исто добро за бизнис како у Брчком тако је вјероватно и у Републики.
      После мене затварале се веће фирме ал остали дужни коме су хтјели а нису секташи да кажем режим их штити.
      Када сам питао како,а оно људи имају шифре ко америчка авијација Ф 16, Ф 18, Ф 117, Ф 35,…
      Јаки привредници то купују за сваки случај, Српска је у облацима дроге и лудила.
      Није тачкица ништа ружно мислио,он нама свима жели добро али несвјесно.

  9. Мени овај тачка никако није јасан.
    Воли Републику а власт назива хоботницом ???
    И што је најцрње паралелно на БН иде вијест како читав систем ради на заштити глупака који раде по систему који сам ја описао у претходном коментару.
    Часно затворио и нек им њихов ћаћа, жена, дјеца раде под горе наведеним условима и правилима.
    Што се тиче Брчког све је измишљотина.
    На тендер у Брчко дођи напиши да имаш 12000 радника колико има раје на бироу и добићеш лиценцу да можеш градити нуклеарне електране.
    Можеш ти тачкица писати шта хоћеш из мишије рупе али ме немој насмијавати више.
    Зар теби ништа није јасно када прочиташ мој коментар и текст на БН.
    Бара мала а пуно крокодила,изјешће једни друге у Републици Српској.
    Пред нама је,ако Срби икада сконтају да их у БиХ штите универзална људска права а не талови Бакир-Миле.

    1. Дечко, смири страсти, своје личне фрустрације рјешавај на други начин, мани се Републике Српске. Начин на који пеглаш своје фрустрације доста говори о теби, па и о томе зашто си проп’о. Размисли мало о томе, не због Републике Српске, већ због себе.

  10. Тачка,нису те ваљда опоменули?
    Нисам синоћ хтјео да ти пишем али својим линком чачкаш у врх СНСД хоботнице како ти рече.
    За разлику од тебе само сам писао о условима пословања,закону о јавним набавкама,тендерској документацији итд.
    Мораш се контролисати,ти си на кратком поводцу.
    Када се потпишеш овдје именом и презименом можемо наставити до разговоре до тада разгули и ти и режим који убија дјецу,шута бабе и дјецу до 5 година да би одбранио убице и пљачку.

Оставите одговор