Привремена обустава примјене закона о катастру

Уставни суд БиХ усвојио је данас захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за доношење привремене мјере и обуставио примјену Закона о катастру Републике Српске. Ова одлука ступа на снагу одмах и производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ, саопштено је из тог суда. Одбор за уставна питања Народне скупштине Српске предложио је […]

петак, септембар 23, 2011 / 21:14

Уставни суд БиХ усвојио је данас захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за доношење привремене мјере и обуставио примјену Закона о катастру Републике Српске.

Ова одлука ступа на снагу одмах и производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ, саопштено је из тог суда.

Одбор за уставна питања Народне скупштине Српске предложио је данас Уставном суду БиХ да одбије Изетбеговићев захтјев за привременом обуставом примјене Закона о катастру до окончања поступка оцјене уставности тог закона, јер би таква одлука угрозила све облике правног промета у Српској.

Уставни суд БиХ усвојио је захтјев Изетбеговића и одлучио да чланови 17 и 39 Закона о држављанству БиХ, а који говоре о стицању другог држављанства, нису у складу са одредбама Устава БиХ. Суд је наложио Парламентарној скупштини БиХ да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања ове одлуке усклади те чланове са Уставом.

На сједници је одбачена апелација доскорашњег градоначелника Брчког Драгана Пајића поднесена против рјешења Суда БиХ од 9. марта и одлуке Централне изборне комисије БиХ од 27. јануара због тога што је апелант повукао апелацију.

Уставни суд БиХ је упознат са јавним иступима званичника Српске поводом недоласка предсједника Уставног суда БиХ Миодрага Симовића на састанак који је одржан на Јахорини 4. септембра. Суд је енергично одбацио "све коментаре који су у супротности са принципима подјеле власти и владавине права, посебно у дијелу који се тиче независности и непристраности Уставног суда БиХ и његових судија".

Дата је пуна подршка професионалном раду Уставног суда БиХ и његовом предсједнику Симовићу.

Уставни суд БиХ је апострофирао да "паушални напади на Уставни суд БиХ штете његовом дигнитету", али је позвао све који имају било какве доказе о евентуалном незаконитом раду судија тог суда да их доставе надлежним органима.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор