Инцко: Политичким подјелама се мора управљати

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да политички дијалог и компромис морају бити смјернице за БиХ и цијели регион Балкана. Говорећи на Бледском стратешком форуму, Инцко је рекао да међународна заједница има сталну "моралну обавезу да обезбиједи цивилно и војно присуство које пружа гаранцију за мир и стабилност док се регион креће напријед", […]

субота, септембар 10, 2011 / 20:39

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да политички дијалог и компромис морају бити смјернице за БиХ и цијели регион Балкана.

Говорећи на Бледском стратешком форуму, Инцко је рекао да међународна заједница има сталну "моралну обавезу да обезбиједи цивилно и војно присуство које пружа гаранцију за мир и стабилност док се регион креће напријед", саопштено је из ОХР-а.

Истакавши да је дугорочан међународни ангажман "инвестиција у будућност Европе", Инцко је рекао да, док међународна заједница може одржати услове за постизање напретка, брзина напретка ће зависити од понашања изабраних власти.

"Политичким подјелама у Југоисточној Европи се мора управљати тако да не избију на површину са негативним посљедицама", рекао је Инцко и додао да су неки политичари у БиХ "показали спремност да предузму једнострану акцију – чак и када су знали како штетно то може бити".

Он је навео да БиХ има огромне природне и економске потенцијале, али да способност и таленат грађана БиХ спутавају политичари, који су се навикли на стагнацију.

Инцко је рекао да БиХ не недостају грађани "који имају визију ослобођену национализма и чврсто утемељену у најбоље европске идеале", те апеловао на "заједничку визију", која је до сада била "састојак који недостаје".

Бледски стратешки форум окупља значајне личности из области политике и приватног сектора како би дискутовали о кључним питањима са којима се Европа суочава у 21. вијеку.



Оставите одговор