Успјешна сарадња општина Нови Град и Винер Нојштат

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић изјавила је да је веома задовољна до сада реализованом, те договореном будућом сарадњом ове општине са братском аустријском општином Винер Нојштат, чија делегација је протеклих дана боравила у посјети Новом Граду. "Добићемо ватрогасно возило и још ватрогасне опреме, стручну помоћ у развоју пројеката из области заштите животне средине и […]

субота, септембар 10, 2011 / 21:01

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић изјавила је да је веома задовољна до сада реализованом, те договореном будућом сарадњом ове општине са братском аустријском општином Винер Нојштат, чија делегација је протеклих дана боравила у посјети Новом Граду.

"Добићемо ватрогасно возило и још ватрогасне опреме, стручну помоћ у развоју пројеката из области заштите животне средине и екологије, интензивираћемо културну сарадњу, па чак и политичку сарадњу у циљу нашег лакшег приближавања ЕУ у оквиру концепта Европе регија", нагласила је начелница Рајилић.

На крају дводневне посјете делегације братске доњоаустријске општине Винер Нојштат, која је завршена касно синоћ, начелник Винер Нојштата Бернард Милер, који је Нови Град посјетио прије четири године, каже да је у овој општини у кратком периоду постигнут велики напредак.

"Посебно је видљив технички напредак у комуналном предузећу `Комус`, затим напредак у пољопривредним задругама, али и у Културно-образовном центру, а то је сигурно заслуга наченлице Рајилић и њених сарадника", каже Милер.

У поподневним часовима делегација Винер Нојштата посјетила је Пољопривредену задругу "Подгрмеч" у Малој Крупској Рујишкој, која је у процесу оснивања, гдје их је предсједник Надзорног одбора Рајко Чилић информисао да је у току изградња Задруге, а затим ће услиједити набавка хладњаче за воће и поврће.

Гости из Аустрије били су пријатно изненађени посјетом већ афирмисаној и у регионалним оквирима једној од најуспјешнијих пољопривредних задруга "Агројапра" у Доњим Агићима, гдје их је најприје главни технолог Нада Нешковић Рајилић упознала са тренутним активностима.

"Уз редовне активности, а производимо већ петнаестак производа здраве хране, тренутно су актуелни радови у погону сушаре воћа и хладњачи. Тренутно сушимо домаћу аутохтону крушку црницу, правимо чипс од јабука и припремамо јабуку за компоте, а на тржиште ћемо ускоро избацити још један нови производ – суву шљиву без коштице", – истакла је Нешковић Рајилић.

Директор "Агројапре" Милован Антонић каже да би задругарство требало да добије још значајнију улогу у друштву.

"Подстицаји су могући на два начина – стварањем стабилнијег правног оквира и амбијента за слободно организовање пољопривредног задругарства, а затим и кредитима и субвенционисањем задружних пројеката од ширег друштвеног интереса, којима се ублажавају или рјешавају социјални проблеми наших грађана, посебно оних који живе од пољопривредне производње", прецизирао је Антонић.

Дугогодишњи активиста и предсједник српске заједнице у Бечу Мићо Ђекић, један од главних инцијатора повезивања Винер Нојштата и Новог Града, досад је самоиницијативно и преко Заједнице Срба у више наврата помогао Новом Граду и Крупи на Уни, одакле је родом, а најавио је и даљу помоћ, посебно здравственим установама и хуманитарним организацијама у завичају.Оставите одговор