Еулекс 12. септембра преузима судове на сјеверу Косова

Еулекс ће у договору са званичним Београдом 12. септембра преузети судове у сјеверном дијелу Косовске Митровице и Лепосавићу, а 16. септембра царину, сазнаје "Данас" у страним дипломатским изворима. Сва роба из Србије на Косово и Метохију требало би да иде преко прелаза "Гејт 3" код Мердара, наводе извори овог листа. Блокирање руског приједлога о усвајању […]

уторак, септембар 6, 2011 / 09:11

Еулекс ће у договору са званичним Београдом 12. септембра преузети судове у сјеверном дијелу Косовске Митровице и Лепосавићу, а 16. септембра царину, сазнаје "Данас" у страним дипломатским изворима.

Сва роба из Србије на Косово и Метохију требало би да иде преко прелаза "Гејт 3" код Мердара, наводе извори овог листа.

Блокирање руског приједлога о усвајању званичне изјаве предсједника Савјета безбједности УН на недавној сједници о Косову представља ништа друго до одсуство жеље да се осуде једностране војне акције косовских власти.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин рекао је да очигледне посљедице могу бити покушаји Приштине да понови сличне акције и истакао да су руски приједлог блокирале државе које су прве признале независност Косова и које на све могуће начине штите Приштину и прикривају њене антисрпске акције.

Он је рекао да је опасност од нових једностраних војних акција Приштине и даље присутна.

"Приштинским властима дато је зелено свјетло за наставак насилних дејстава. Не искључујем да до њих може доћи у сваком моменту. Како нас учи историја и цјелокупно претходно искуство, на Балкану је све узајамно повезано. Због тога се криза на сјеверу Косова неизбјежно одражава и у другим дијеловима региона", истакао је Конузин.

Према његовим ријечима, Русија и друге пријатељске земље Србије учиниле су и чине веома много на подршци њеној позицији и заштити српских интереса.

"Штавише, управо чврст став Русије према Косову одређује прилаз многих земаља том проблему. Објашњење тога да, осим три бивше балтичке републике, више нико из бившег Совјетског Савеза није признао независност Косова лежи у томе што њихове пријестонице добро схватају све негативне посљедице војног сепаратизма", нагласио је Конузин.



Оставите одговор