Званично је, нотирајте: Русија не признаје Шмита за високог представника

Амбасада Руске Федерације у БиХ издала је дипломатску ноту у којој наводи како не прихвата Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ. У ноти је наведено да Савјет безбједности УН није формално пристао на Шмитову кандидатуру и да га због тога Руска Федерација не сматра легитимним високим представником, преносе федерални медији.

петак, август 13, 2021 / 18:22

Валентин Инцко, који је раније поднио оставку на функцију високог представника, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Народна скупштина Републике Српске је 30. јула на посебној сједници једногласно, по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.

На Инцково мјесто 2. августа дошао је Нијемац Кристијан Шмит, кога Република Српска не прихвата за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.Оставите одговор