Шаровић: Настављамо поштовати договор и критиковати СНСД, који је призвао нову Ешдаун еру у БиХ

Мирко Шаровић, предсједник СДС, каже да СДС остаје код заједничког одговора парламентарних странака из Републике Српске на наметнуту Инцкову одлуку све док се тога држе други партнери, односно парламентарне странке које су потписнице тог договора, без обзира на унутрашња неслагања и разлике по многим питањима између власти и позиције у Републици Српској.

петак, 13 августа, 2021 / 22:08

Он поручује да је СДС критиковао власт жестоко и до доношења Инцкове одлуке.

– Критиковаћемо их и даље сигурно. Упозоравали смо их на политику коју воде прије доношења Инцкове одлуке. На политику која провоцира и на неки начин васкрсава нову тзв. Ешдаун еру у БиХ, што је дугорочно гледано погубно по БиХ али и по интересе Републике Српске – истиче Шаровић.

Даље каже да је без обзира на то у име заједничке одговорности СДС спреман подржати свако питање које је од општег интереса као што је и ово питање.

Предсједник СДС истиче да је интерес Републике Српске изнад страначких борби и неслагања, али то се односи практично само на овај случај.

– Ми смо различити, водимо различите политике, власт смо и опозиција и логично је да ћемо тако дијеловати и даље. Гдје ћемо сарађивати и гдје ћемо се надметати и разликовати у многоме зависи у ком правцу ће ићи даљи развој догађаја у БиХ, а који се закомпликовао и ушао у једну фазу кризе након Инцкове одлуке. СДС је против срљања и политике која не види свој крајњи циљ и не дефинише разумне потезе који ће довести до тог циља. Наравно то није лако, посебно у овом деликатном случају али требамо тежити томе. За овакве политике коју изједначава са рјечју одговорност, СДС ће увијек бити партнер – истиче Шаровић

Он каже да смо свједоци различитих информација од одговорних људи, подваљивања, шпекулација и то је та једна врста посебног специјалног рата.

– Требамо се некако клонити од тога, али је можда најважније да ми морамо тежити што прије питањима која ће нас водити према рјешењима. Овако мислим да се све свело на оптуживање са једне, друге, треће стране и то компликује даље ситуацију у БиХ. Не видим ништа друго на видику. Све друго је у једној тоталној магли. Из те магле ми морамо да изиђемо што прије и у том смислу , неопходно је што прије да отворимо неку врсту дијалога. То је можда сада а тако неки и мисле незамисливо али ја мислим да ће лагано доћи вријеме и за тако нешто – поручио је Шаровић.