Златни глобус за филмове "Земља номада” и "Борат 2”

Драма "Земља номада” и сатира "Борат 2” освојили су награде за најбоље филмове на додјели Златних глобуса.

понедељак, 1 марта, 2021 / 12:33

Овог пута, била је то претежно виртуелна церемонија, одржана упоредо у Лос Анђелесу и Њујорку, а обиљежили су је пандемијски услови и позиви на већу разноврсност.

Клое Џао, редитељка рођена у Кини, освојила је награду за најбољу режију за "Земљу номада” – драму о власницима кућа на точковима у Америци погођеној рецесијом.

Џао је друга жена и прва редитељка азијског поријекла која је освојила Златни глобус у тој категорији.

Аутор филма "Борат 2” Саша Барон Коен проглашен је за најбољег глумца у категорији комедија, док је Андра Деј освојила награду за најбољу глумицу за улогу певачице Били Холидеј у филму "Сједињене Државе против Били Холидеј”.

Британска драма о краљевској породици "Круна”, комедија "Шитс Крик” и ТВ серија о шаху "Дамин гамбит” освојили су главне награде у телевизијским категоријама.

Ема Корин, која глуми младу принцезу Дајану, Џош О’Конор, који је глумио принца Чарлса, и Џилијен Андерсон, која је тумачила Маргарет Тачер у Нетфликсовој серији о британској краљевској породици, такође су били побједници.

Нетфиксова драма "Менк”, прича о сценаристи филма "Грађанин Кејн”, почела је вече са шест номинација, али није освојила ниједну од награда.

Звијезда "Црног пантера” Чедвик Боузман, за кога се није знало да болује од рака и чија је смрт у 44. години шокирала његове обожаваоце, постхумно је награђен за најбољег глумца за своју посљедњу улогу у драми о џезу "Црна задњица Ма Рејни”.

Британски глумци Данијел Калуја и Џон Бојега и анимирани филм "Душа” су били међу побједницима по избору чланова холивудског Удружења страних новинара (ХФПА), које је критиковано зато што нема ниједног тамнопутог члана афричког поријекла међу својих 87 чланова. Чланови ХФПА појавили су се на церемонији у недјељу и обећали да ће то исправити.

Џејн Фонда, седмострука добитница Златних глобуса, примила је награду "Сесил Б. Демил” за животно дјело, док је Норман Лир за своју дугогодишњу телевизијску каријеру добио награду названу по легендарној Керол Бурнет.

За најбољи страни филм изабран је јужнокорејски "Минари”.