Зеленски нуди Путина састанком

Предсједник Украјине Владимир Зеленски поново је понудио одржавање директних разговора предсједнику Русије Владимиру Путиину. "Дипломатија ће почети када сједнемо за преговарачки сто", рекао је новинарима у Кијеву.

четвртак, фебруар 17, 2022 / 21:36

Он је изјавио да је спреман за разговоре у било ком формату.

Зеленски је напоменуо да је спреман за директне разговоре већ двије и по године и да ће се то десити чим Русија јавно каже да је, такође, спремна за то.

Предсједник Украјине истакао је да Русија "осим јавног става, у реалности није спремна за разговоре са Кијевом".

"Вјерујте ми, сваки пут узимамо у обзир те изјаве у медијима и на овај или онај начин затражимо од Русије да се тај састанак одржи у било ком формату", нагласио је Зеленски.

Зеленски је раније изјавио да не искључује могућност састанка са Путином, који је нагласио да уколико то значи разговор о Донбасу, онда Кијев прво треба да разговара са властима самопроглашених република на истоку Украјине.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Москва спремна за посјету Зеленског како би се разговарало о нормализовању односа, али да је неопходно да се Зеленски, уколико намјерава да говори о питањима Донбаса, обрати Контактној групи за проналажење рјешења у Украјини, подсјећа ТАСС.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да је Кијев у више навврата нудио састанак Зеленског и Путина, али да то нема сврхе јер о питању Донбаса треба да се разговара са становницима тог дијела Украјине.Оставите одговор