Бореновић: Правосуђе мора истражити до краја пандемијске набавке

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, након данашње сједнице Привремене истражне комисије ПД ПС БиХ за утврђивање стања у правосуђу, рекао је да је једно од најважнијих питања у земљи борба против корупције и то посебно оне које се тиче организоване, монополистичке корупције у коју су укључени чланови владајуће структуре и њима блиски људи:

четвртак, фебруар 17, 2022 / 20:51

– То је посебно изражено области јавних набавки, што је најочигледније било током вандредног стања узрокованог пандемијом вируса корона када су се маске и респиратори набављали по једној, а продавали по вишеструко вишим цијенама од тржишних. Све случајеве "пандемијских набавки" правосуђе мора истражити до краја, одговорне санкционисати и да никоме више не падне на памет да брутално опљачка наш народ и буџет – истакао је Бореновић.

Он додаје да бројни случајеви изборне корупције стоје неријешени:

– Очекујемо да тужилаштво у Добоју одговори шта је са кривичном пријавом за изборну крађу која се показала на поновљеним изборима у овом граду, када је свима било јасно да је владајући СНСД претходно отуђио огроман број гласова, чак до невјероватне бројке од 17.000 – рекао је Бореновић.

Бореновић је истакао да није учествовао у доношењу одлука ни на данашњој сједници, у складу са закључком Народне скупштине Републике Српске, али сматра да је од круцијалне важности да се питање наметнуте Инцкове одлуке ријеши, а да у међувремену посланици у потпуности дају свој допринос у рјешавању бројних проблема са којима се ово друштво, заробљено од владајуће БХ коалиције СНСД-СДА-ХДЗ, суочава:

– И даље очекујем што хитније рјешавање питања Инцковог наметнутог закона, као предуслов да се политички живот у овој земљи врати у нормалне оквире, иако су неке колеге већ доносиле одлуке у ПД ПС БиХ и другим институцијама. Ипак, сматрам важним да се припреми квалитетан извјештај ове комисије у којем ће бити добољно храбрих препорука и закључака да се унаприједи правосудни систем. Иако опозиција, током читавог мандатног периода нудимо конкретне иницијативе, попут оне за смањење стопе ПДВ-а током пандемије, забране куповине безобразно скупих објеката за потребе УИО, смањења функционерских привилегија до питања стања у правосуђу. Нажалост, наше иницијативе или не добијају подршку у парламенту од стране владајућих структура или, и када буду изгласане, не спроводе се. Нас то неће поколебати да снажно наставимо да инсистирамо на рјешавању политичких, економских, социјалних, демографских и других проблема – рекао је Бореновић.

Он је додао да ће Привремена истражна комисија почетком марта обавити разговор са в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миленком Кајганићем.Оставите одговор