Завршен фестивал дјечијих позоришта

БАЊА ЛУКА – Представа „Ружно паче“ руског Државног луткарског позоришта „Лутајуће псетанце“ из Санкт Петербурга освојила је „Гран при“ за најбољу представу Деветог међународног фестивала позоришта за дјецу, који је вечерас затворен у Бањој Луци. Награда за најбољу режију припала је Санију Санинском за представу "Било једном једно вријеме" Градског позоришта "Жар птица" из Загреба, […]

среда, октобар 20, 2010 / 13:59

БАЊА ЛУКА – Представа „Ружно паче“ руског Државног луткарског позоришта „Лутајуће псетанце“ из Санкт Петербурга освојила је „Гран при“ за најбољу представу Деветог међународног фестивала позоришта за дјецу, који је вечерас затворен у Бањој Луци.

Награда за најбољу режију припала је Санију Санинском за представу "Било једном једно вријеме" Градског позоришта "Жар птица" из Загреба, а за најбољу сценографију награда је додијељена Маријети Голомеховој за сценографију у представи "У тами" Дјечијег позоришта из Суботице.

Четири равноправне глумачке награде жири 9. Међународног фестивала позоришта за дјецу додијелио је Приможу Пирнату за улогу у представи "Медвједић који се увукао у себе" Мини театра из Љубљане и Бериславу Томичићу за улогу у представи "Било једном једно вријеме" загребачког позоришта "Жар птица".

Равноправну глумачку награду дијела и Петронела Душанова за улогу у представи "Витез Бабаја" Театра "Нелине" из Будмирице у Словачкој и глумачки ансамбл представе "Ружно паче" Државног луткарског театра "Лутајуће псетанце" из Санкт Петербурга.

Специјална награда директора Фестивала додијељена је Театру "Руке" из Москве.

У конкуренцији за награде било је девет представа, а наступили су ансамбли 12 дјечјих позоришта из осам земаља – Русије, Словеније, Румуније, Словачке, Србије, Француске, Мађарске, Хрватске и БиХ, односно РС као традиционалног домаћина овог престижног међународног фестивала.

Стручни жири је закључио да су учесници Фестивала, одржаног у Бањалуци од 16. до 20. октобра, понудили широку лепезу театарских инсценација – од традиционалног, заснованог претежно на класичној бајци, до храбрих и иновативних представа у којима је одговорно третирана апстрактна тема.

Свечаност затварања Фестивала позоришта за дјецу припала је ансамблу Позориштанца "Пуж" из Београда који је представу "Баш хоћу" извео у част лауреата овогодишњег фестивала и бројних најмлађих поклоника театарске умјетности који су ових дана до посљедњег мјеста пунили салу бањалучког Дјечијег позоришта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *