Зашто је парадајз из продавнице безукусан?

Ново истраживање је открило разлоге због којих парадајз из продавнице једноставно није онакав какав би требало да буде. Његов савршени изглед би чак могао да буде и мана. Наиме, одговор лежи у мутацији гена због које узгојени парадајз сазријева равномјерно. Проблем је што је парадајз с мутацијом мање дјелотворан у фотосинтези, због чега производи мање […]

четвртак, јул 5, 2012 / 19:14

Ново истраживање је открило разлоге због којих парадајз из продавнице једноставно није онакав какав би требало да буде. Његов савршени изглед би чак могао да буде и мана.

Наиме, одговор лежи у мутацији гена због које узгојени парадајз сазријева равномјерно. Проблем је што је парадајз с мутацијом мање дјелотворан у фотосинтези, због чега производи мање шећера, па није тако сладак, открива ново истраживање које је објављено у научном часопису "Наука".

Мутирани ген је посљедњих седамдесет година ишао на руку произвођача који су због њега добијали парадајз савршеног облика и боје и лакшу бербу – сви су сазријевали у исто вријеме, што је омогућавало масовну бербу која је јефтинија.

Међутим, та предност би, како наглашавају стручњаци, сада могла да им буде мана. Наиме, како истиче Хари Кли, молекуларни генетичар са Универзитета на Флориди, савршен изглед парадајза би могао да постане проблем за узгајиваче и продавце.
– За воће које није савршене боје и облика ћу помислити да је укусније -, објаснио је своје резоновање Кли.



Оставите одговор