Вуковар: Анти-ћириличне патроле

Ако вас ова вијест подсјећа на сличне догађаје из смутног времена непосредно прије посљедњег рата, онда сте сигурно фашиста и српски шовиниста. Чланови “Стожера за обрану хрватског Вуковара” од сутра ће дежурати на улазима у Вуковар како би исказали незадовољство намјером постављања двојезичних табли с именом Вуковара на улазима и излазима из града, најављено је […]

уторак, фебруар 19, 2013 / 21:38

Ако вас ова вијест подсјећа на сличне догађаје из смутног времена непосредно прије посљедњег рата, онда сте сигурно фашиста и српски шовиниста.

Чланови “Стожера за обрану хрватског Вуковара” од сутра ће дежурати на улазима у Вуковар како би исказали незадовољство намјером постављања двојезичних табли с именом Вуковара на улазима и излазима из града, најављено је на конференцији за новинаре.

“Бићемо на свим улазима у Град Вуковар. Нећемо никога покушати спрјечавати или нападати при постављању табли, као што ћемо остати пасивни и ако нетко од ратних страдалника покуша табле скинути или их пребојати”, казао је предсједник Стожера Томислав Јосић, напоменувши како је “Нови лист” објавио, позивајући се на неслужбену потврду државних тијела, да ће двојезичне табле на улазима и излазима из Вуковара бити постављене сутра.

Министар управе Републике Хрватске Арсен Баук рекао је како држава неће у тајности постављати у Вуковару двојезичне натписе, а позив за “ту свечаност за сада је добила једино интервентна полиција”, рекао је Јосић.

Такође је казао како је непознати починилац синоћ ишарао спомен обиљежје масовне гробнице на фарми Ловас, између Борова и Даља.

“Наше комшије шарају наше споменике, Хрвати ће шарати двојезичне табле, но у држави то, чини се, никога не занима. Влади као да је стало да изазове немире у Вуковару. О томе што би се у том случају могло догодити упознали смо предсједника и Републике и Хрватског сабора”, навео је Јосић.

Такође је најавио оснивање Стожера за обрану хрватског Вуковара широм Хрватске с циљем указивања на све неправилности у хрватском друштву, без обзира која политичка опција била на власти.

Портпарол Стожера Здравко Комшић казао је како ће, ако се поставе двојезични натписи у Вуковару, предсједник Владе Републике Хрватске Зоран Милановић бити први хрватски премијер, а СДП прва политичка странка у Хрватској, који је увео ћирилицу као равноправно писмо у Вуковару.

Портпарол Полицијске управе (ПУ) вуковарско сремске Домагој Џигумовић Хини је изјавио како полиција не располаже никаквим сазнањима о скрнављењу спомен обиљежја масовне гробнице на фарми Ловас.Оставите одговор