Вукчевић: Без Хаџића нема пуне сарадње

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да је Србија хапшењем Ратка Младића завршила велики посао, али да Хашки трибунал неће одустати од Горана Хаџића. "Завршили смо велики посао, али још је једно име на нашој листи. Хаг неће одустати од затварања комплетне приче о сарадњи Србије са Хагом. Горан Хаџић остао је на […]

среда, јун 1, 2011 / 09:25

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да је Србија хапшењем Ратка Младића завршила велики посао, али да Хашки трибунал неће одустати од Горана Хаџића.

"Завршили смо велики посао, али још је једно име на нашој листи. Хаг неће одустати од затварања комплетне приче о сарадњи Србије са Хагом. Горан Хаџић остао је на слободи. Нису то нови притисци, то је стари захтев", рекао је Вукчевић за "Политику".

Он је поновио да ће тужилаштво истражити ко је све помагао Младићу у скривању, "поготово оне за које се сумња да су то радили у структурама власти".

Вукчевић је навео да је сада очигледно да је породица помагала у скривању Ратку Младићу, али да "помагање члану уже фамилије није кривично дјело". "Сада је очигледно да је породица помагала Младићу у скривању пошто је лоциран у кући свог блиског рођака", рекао је Вукчевић.

Он је напоменуо да је у току преткривични поступак против одређеног броја особа са територије Србије за учешће у убијању ратних заробљеника у Сребреници.

Када је ријеч о независној истрази о трговини људским органима на Косову, Вукчевић истиче да је за Србију независна истрага најбоље рјешење, "али тако да у оквиру ње буду ангажовани и Еулекс и српско и албанско тужилаштво".

"Сматрам да би бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте била добар избор за независног истражитеља, јер је професионалац, познаје регион, људе и околности. Она је и отворила ту причу у јавности наводима у својој књизи", поновио је Вукчевић.

Наводећи да је овај случај тек после извјештаја Дика Мартија успио да добије заслужену међународну димензију, он је додао да многе утицајне земље, међу којима и Русија, указују да би требало истрагу препустити независним међународним тијелима, да би се превазишли реални проблеми на терену попут заштите свједока, цурења информација, притисака политике.Оставите одговор