Пелагићево: Штити се од града са четири ракете?!

Највећи проблем противградним станицама на подручју општине Пелагићево представља чињеница да имају само четири противградне ракете, рекао је руководилац општинске Цивилне заштите Слободан Крстић. Крстић наводи да је за једно пуњење лансера потребно шест ракета и додаје да су за љетни период најављене екстремно високе температуре, што за посљедицу има појаву градоносних облака. "Надам се […]

среда, јун 1, 2011 / 09:36

Највећи проблем противградним станицама на подручју општине Пелагићево представља чињеница да имају само четири противградне ракете, рекао је руководилац општинске Цивилне заштите Слободан Крстић.

Крстић наводи да је за једно пуњење лансера потребно шест ракета и додаје да су за љетни период најављене екстремно високе температуре, што за посљедицу има појаву градоносних облака.

"Надам се да ће представници `Противградне превентиве Републике Српске" наћи начин да изврше попуну ракетама и омогуће нормално функционисање станица, као и ефикасно дејство по градоносним облацима. Стријелци из ове општине потписали су уговоре са `Противградном заштитом` из Градишке и добиће по 1.000 КМ за сезону. Мобилни су и спремни за дејство", нагласио је Крстић.

На подручју општине Пелагићево инсталиране су три противградне станице, које функционишу од 15. априла до 15. октобра. Стријелци у овој години нису дејствовали.

У Пољопривредном добру (ПД) "Напредак" из Пелагићева указују на велики значај противградне заштите на пољопривредне површине.

"На парцелама нашег ПД под пољопривредним културама налази се 900 хектара и веома је значајно да све парцеле буду заштићене противградном заштитом. У посљедњих шест година нисмо имали штете од града, јер су станице правовремено дјеловале. Нажалост, град наноси огромну штету и треба улагати у противградну заштиту", рекао је шеф ратарске производње у ПД "Напредак" Павле Павловић .Оставите одговор