Војска Сирије враћа контролу дуж границе ка Либану

Сиријска војска заузела је данас најмање једно село у стратешки важном појасу дуж границе са Либаном, јавили су државни медији у тој земљи. Нови сукоби дуж либанско-сиријске границе услиједили су пошто је амерички предсједник Барак Обама (Барацк) обећао слање додтне помоћи за побуњенике у вриједности од 130 милиона долара. Најжешће борбе воде су око града […]

субота, април 20, 2013 / 21:23

Сиријска војска заузела је данас најмање једно село у стратешки важном појасу дуж границе са Либаном, јавили су државни медији у тој земљи.

Нови сукоби дуж либанско-сиријске границе услиједили су пошто је амерички предсједник Барак Обама (Барацк) обећао слање додтне помоћи за побуњенике у вриједности од 130 милиона долара.

Најжешће борбе воде су око града Кусаира у области Хомс. Сиријску војску помажу и борци Хезболаха. Они се заједно боре да поново ставе под контролу тај погранични регион.

Грађански рат у Сирији води се већ двије године и за то вријеме је, према подацима УН, погинуло више од 70.000 људи. Сиријски предсједник Башар ел Асад ужива углавном подршку шиита, док су побуњеници углавном из редова сунита.

Запад и дио арапских држва од почетка су се сврстали на страну побуњеника. Русија и Кина, с друге стране, сматрају да одговорност за жртве лежи на обе стране.Оставите одговор