Влада РС: Спрема се Стратегија развоја до 2016. године

Стратегија развоја РС од 2012. до 2016. године, обимни документ који је у фази припреме, прописаће мјере и правце подстицања економског раста РС као одговора на изазове свјетске економске кризе, казали су у Влади РС. Душко Јакшић, економски савјетник премијера РС, казао је да је у израду тог документа на 3.500 страница, чији је носилац […]

уторак, фебруар 14, 2012 / 10:44

Стратегија развоја РС од 2012. до 2016. године, обимни документ који је у фази припреме, прописаће мјере и правце подстицања економског раста РС као одговора на изазове свјетске економске кризе, казали су у Влади РС.

Душко Јакшић, економски савјетник премијера РС, казао је да је у израду тог документа на 3.500 страница, чији је носилац Економски институт у Бањалуци, укључено око 100 аутора, међу којима 60 доктора наука.

Он је изразио очекивање да ће петогодишњу стратегију развоја РС усвојити Влада РС до октобра ове године.

У свјетлу припреме тог документа Кабинет предсједника РС Милорада Додика је 10. фебруара организовао састанак економских стручњака и званичника РС на којем је анализирана реализација Економске политике за 2012. и сагледаване могућности усвајања дугорочних системских рјешења.

“Очигледно је да се глобална економска криза неће тако брзо завршити, а мале земље попут РС морају брзо пронаћи начин прилагођавања тим процесима. Због тога треба тражити рјешења за унапређење конкурентности домаће привреде, а у сврху остваривања годишњег раста бруто домаћег производа (БДП) од најмање пет одсто”, истакао је Јакшић.

Указао је, такође, на потребу повећања учешћа инвестиција и прерађивачке индустрије у БДП-у по узору на земље које најбоље одолијевају економској кризи, попут Пољске, Словачке и Њемачке, умјесто да се слиједе пропале доктрине форсирања области услуга, финансија и туризма.

Новак Кондић, декан Економског факултета у Бањалуци, казао је да се у предстојећем периоду мора сагледати на који начин ићи у даља задужења РС, ако су она неопходна. У том контексту оцјењује недопустивим даље задуживање РС за потребе текуће буџетске потрошње.

“Уколико РС има још простора за задуживање, онда оно прије свега треба да буде усмјерено у инфраструктуру, које ће на неки начин допринијети развоју привреде и бити свима од користи”, сматра Кондић.

С њим се слаже и Горан Рачић, предсједник Скупштине Удружења економиста РС – СWОТ, који истиче да задужење РС није високо, али да искључиво мора бити усмјерено за потребе јачања привредних активности, те у започете и планиране инфраструктурне пројекте. Поред тога, Рачић се залаже и за израженији државни интервенционизам.

“У РС као малој земљи била би пожељна јача ентитетска регулација одређених економских момената, из разлога што је протеклих година смањен ниво ино-инвестиција и тешко је очекивати да ће их бити у значајнијем обиму након што се заврше започети пројекти. Стога ентитет мора да преузме кључну улогу у ефикасном управљању и искориштавању постојећих ресурса”, казао је Рачић, наводећи као примјер потребу унапређења концепта привредне подршке од стране Инвестиционо-развојне банке РС.

Алекса Милојевић, оснивач и директор Економског института у Бијељини, се, пак, противи било каквом базирању развоја РС на иностраном задужењу и привлачењу страних инвестиција.

Он сматра да се РС мора окренути искључиво акумулацији властитих ресурса и улагања, слиједећи, како каже, успјешне примјере економског развоја Кине и Јужне Кореје.

Милојевић вјерује да за то има простора и средстава, наводећи као примјер потребу самосталне реализације изградње великих хидроенергетских система на Дрини, умјесто да Влада РС, као што је сада случај, за те пројекте тражи иностране стратешке партнере.0 КОМЕНТАРА

 1. „Душко Јакшић, економски савјетник премијера РС, казао је да је у израду тог документа на 3.500 страница, чији је носилац Економски институт у Бањалуци, укључено око 100 аутора, међу којима 60 доктора наука.“

  Е то је озбиљан документ.Део „Бијеле књиге“ одељак „Финансије“ има укупно 13 страна,док читава има можда колико има аутора „Стратегије развоја“.

  „Он сматра да се РС мора окренути искључиво акумулацији властитих ресурса и улагања, слиједећи, како каже, успјешне примјере економског развоја Кине и Јужне Кореје.“

  Зар професор не зна да основа развоја Кине чине стране инвестиције?

 2. СИРОМАШНИ И ГЛАДНИ НАРОДЕ, СТРПИТЕ СЕ ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ, ПА АКО УСПИЈЕ ОВАЈ НАШ ПОКУШАЈ МОЖДА ЋЕ ВАМ БИТИ БОЉЕ. ТО ШТО СМО ВАС ДО САДА ЗАДУЖИВАЛИ И СРЕДСТВА УСМЈЕРАВАЛИ У ТЕКУЋУ ПОТРОШЊУ, ПУЈ-ПИКЕ, НЕ ВАЖИ. ТО СТЕ ЗАБОРАВИЛИ, ЈЕР СМО ВАМ КВАЛИТЕТНО ИСПРАЛИ МОЗАК СПИНОВАЊИМА ПОПУТ ОВОГ. ТРЕБАЛО НАМ ЈЕ ШЕСТ-СЕДАМ ГОДИНА ДА СЕ СЈЕТИМО ДА ТРЕБАМО ТРАЖИТИ РЈЕШЕЊА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ДОМАЋЕ ПРИВРЕДЕ И ДА СХВАТИМО ДА ТРЕБА ФОРСИРАТИ ПРЕРАЂИВАЧКУ ИНДУСТРИЈУ. КАКО У ВЛАДИ РС И РАЗНИМ АГЕНЦИЈАМА И ИНСТИТУТИМА ИМАМО ПРЕМАЛО ЗАПОСЛЕНИХ, НИСМО БИЛИ У МОГУЋНОСТИ ИСТОВРЕМЕНО ВОЈЕВАТИ ЉУТИ БОЈ С НЕПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ФБиХ И ПОСВЕТИТИ СЕ РАЗВОЈУ ПРИВРЕДЕ. МОЖДА И ЗАТО ШТО О СВЕМУ ОДЛУЧУЈЕ ЈЕДАН ЧОВЈЕК. МОЛИМО СЕ ЗА ЊЕГОВО ЗДРАВЉЕ,ЈЕР АКО НЕ Д’О БОГ РИКНЕ ЧУКА, МОЖЕМО СЕ САМОУКИНУТИ. БЕЗ ЊЕГА НИ ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ НЕМА СМИСЛА, А КАМОЛИ ДРЖАВА. НАЈБИТНИЈЕ У ЦИЈЕЛОЈ СТРАТЕГИЈИ ЈЕСТЕ ДА СЕ НАРОД У КОМЕ РАСТЕ НЕЗАДОВОЉСТВО СМИРИ ЛИЈЕПИМ ПРИЧАМА И ДА ЗАПЛОВИМО СВИ У СВИЈЕТ СНОВА. ЈЕФТИНИЈЕ БИ БИЛО СВАКОМ ГРАЂАНИНУ ПОДИЈЕЛИТИ ПО ФЛАШУ ДОМАЋЕ РАКИЈЕ ДНЕВНО ДА СЕ ИСКЉУЧЕ ИЗ СТВАРНОСТИ, НЕГО ДАВАТИ НОВАЦ ТОЛИКИМ МЕДИЈИМА.

 3. Pitao sam se čemu sastanak kod velikog vožda,vezano za ekonomske probleme.Do sada se nije niko ništa pitao a sada se pozivaju ekonomski stručnjaci da pomognu.Nažalost nama pomoći nema.Naša ekonomija boluje od teških bolesti koje su uništile zdravo tkivo reprodukcije,a uzročnike bolesti svi znamo.Ovi će nam za ovu nazovi strategiju razvoja koju uzgred niko neće ni pročitati uzeti velike pare,a krajnji rezultat biće jedno veliko Ništa.Daće Bog da ja ne budem u pravu i da će poteći med i mlijeko.Samo i Bogu treba pomoći da tako bude.

 4. Ма спасавај се ко може, јер ови из влада континуитета који су РС економски стрмпоздили никако не могу бити уједно и њени спасиоци!

  Просто је нелогично, а све те форе „излазне стратегије“, ово, оно,..ма тога смо се наслушали од ове бједне снсд-власти колико хоћеш, препуни оптимизма и оно баааф па у бандеру!
  Може ли Мишко возити у рикверц једно десет година? Можда може, али ја се не бих возио у том њиховом луђачком аутобусу, иако они оно увијек службено кажу „прописи су прописи..“, џаба, рупа је рупа.

Оставите одговор