Велика Британија је економија којој недостаје камионџија за доставе алкохола

Велика Британија би се могла суочити са недостатком алкохолних пића током божићних празника ако не буде ријешен проблем недостатка возача камиона, упозорили су данас произвођачи вина и алкохолних пића.

четвртак, 25 новембра, 2021 / 00:10

Могућност несташице алкохолних пића појавила се након паничне куповине горива на британским пумпама, поскупљења гријања и несташице разне робе од бијеле технике до чипса и веганских кобасица.

Трговинска асоцијација произвођача вина и алкохола /ВСТА/ саопштила је да су међу потписницима писма које је 49 фирми упутило министру саобраћаја Гренту Шапсу "Мет Хенеси", "Лорен Перије", "Перно-Рикард" и "Метју Кларк".

Они од Шапса траже да хитно ријеши недостатак возача камиона.

ВСТА истиче да су њихови чланови пријавили да је увоз робе петоструко дужи у односу на прошлу годину. Према наводима ВСТА, трошкови превоза су повећани за седам одсто, а транспортне фирме морале су да повећају плате возачима да би их задржали.

ВСТА од Шапса тражи да продужи програм привременог одобрења виза за возаче камиона од 22. фебруара на најмање годину дана како би се смањила оптерећења на ову индустрију и да би им омогућило довољно повећање домаћих возача