Вартоломеј примио делегацију расколника из Македоније

Константинопољски патријарх Вартоломеј примио је у својој Патријаршијској катедрали у Истанбулу делегацију расколничке "Македонске православне цркве" коју је предводио "епископ" антанијски Партеније (Фидановски), преноси македонски сајт религија.

субота, децембар 18, 2021 / 12:56

Напомиње се да је ово први пут да је поглавар Фанара примио овакву делегацију расколника из Сjеверне Македоније. "Његова Светост Патријарх упутио је одговарајући апел, у коме је изразио очинску бригу за све нас и нашу Цркву. На крају смо сви од њега добили благослов целивањем његове свете деснице", преноси сајт речи чланова делегације.

На грчкојезичном сајту Ромфеа блиском васељенској партијаршији испред помена МПЦ стоји да је у питању "такозвана" и "шизматичка" црква.

Напомиње се да је Партеније у Цариград дошао након посјете Атини, гдје је присуствовао фестивалу византијске узике, али и присуствовао светој литургији. МПЦ је настала 1967. неканонским одвајањем од Српске православне цркве, као резултат антицрквеног и антисрпског дјеловања тадашње комунистичке власти. Због њеног неканонског статуса, и грчка црква је дозволом присуства литургији прекршила канон.

Ромфеа у једној реченици даје кратак коментар, како се овај пријем види као велики корак Васељенске патријаршије у рјешавању црквеног питања у региону, као и у признавању расколничке цркве.

Ово би био нови удар Фанара на православље и његове каноне, након штоје Вартоломеј дао томос (повељу аутокефалности) украјинским расколницима, потпуно занемаривши постојање канонске Украјинске православне цркве, која је дио Московске патријаршије.

Питање цркве оптерећује односе Србије и Сјеверне Македоније. Покушај враћање у окриље СПЦ договором у Нишу 2002. пропао је под политичким притиском, а свештеници и монаси који нису прихватил политички диктат попут архиепископа Јована (Вранишковског) доживјели су системски прогон.

У јуну ове године сјеверномакедонски предсједник Стево Пендаровски посјетио Турску, а у оквиру те посјете и Васељенску патријаршију. Након тога је изјавио како дијалог треба наставити са СПЦ, о питању аутокефалности канонски непризнате цркве.

-У питању је поступак у којем ће се поштовати црквена правила – рекао је неодређено Пендаровски, додавши да је Васељенска патријаршија неоспорно тијело које може дати аутокефалност македонској цркви.

МПЦ је раније затражила помоћ од Бугарске православне цркве, да преко ње уђе у каноснке оквире, као "мајка црква".

-Али, како сам чуо из врха МПЦ, од тренутка када је помоћ затражена до данас, БПЦ није ни прстом мрднула да нам помогне – рекао је Пендаровски.Оставите одговор