Бугарска црква примила у крило македонске расколнике

Бугарска православна црква (БПЦ) је данас саопштила да је прихватила да неканонску Македонску православну цркву (МПЦ) заступа пред осталим црквама, предузимајући све што је неопходно за утврђивање њеног канонског статуса.

понедељак, 27 новембра, 2017 / 17:07

Непризната МПЦ настала је као последица комунистичког роварења против Српске православне цркве. Свештеници са подручја Македоније подржани су да се прогласе наследницима охридсје архиепископије, те након дужег натезања око веће аутономије или аутокефалности, тзв МПЦ се неканонски одвојила од СПЦ 1967.

Приближање је покушано 2002. кроз Нишки споразум, којим су Македонци прихватили враћање у канонско јединство са СПЦ, али су под притиском јавности и политике повукли потпис.

Сад са Бугарима, може?

Како је пренијела македонска Телевизија Телма, у саопштењу се наводи да БПЦ тиме "преузима свој свети дуг”, али није наведено да МПЦ признаје као "своју кћерку”, што је МПЦ од ње затражила почетком новембра.

Бугарски патријарх и митрополити су се јутрос окупили на засједању Синода БПЦ на којем разматрају писмо Охридске архиепископије МПЦ да буде призната као аутокефална црква и да БПЦ буде њена "мајка црква”.

Патријарх Неофит је за бугарске медије рекао да треба да буде прихваћена "рука Македоније”.

"То је најмање што можемо да урадимо. Зато што су они наша браћа, наш народ, и ми ћемо стремити да урадимо све да сачувамо његово јединство”, рекао је Неофит.

Синод БПЦ, као што се очекивало, одлучио је да формира комисију која ће започети разговоре с МПЦ и осталим православним црквама да би чула њихово мишљење о захтјеву МПЦ.

Према патријарху Неофиту, рјешење за МПЦ требало би да се донесе већином гласова свих православних цркава које би "требало да имају јасну представу” о питању аутокефалности.

Пред зградом Синода БПЦ у Софији јутрос се окупила већа група људи који траже да БПЦ прихвати захтев МПЦ, наводећи да је раније постојало заједништво између те "двије цркве".