Удружење воћара Српске: У Русију сваког дана извеземо 120 тона јабука

Из Републике Српске свакодневно се на тржиште Русије извози 120 тона воћа, првенствено јабуке, а потражња се константно повећава, рекао је предсједник Удружења воћара Српске Драгоја Дојчиновић. Он је истакао да је прошлогодишња производња јабуке била више него добра, због чега овог воћа за извоз има све до маја. – Задовољни смо и пласманом робе […]

субота, јануар 16, 2016 / 18:17

Из Републике Српске свакодневно се на тржиште Русије извози 120 тона воћа, првенствено јабуке, а потражња се константно повећава, рекао је предсједник Удружења воћара Српске Драгоја Дојчиновић.

Он је истакао да је прошлогодишња производња јабуке била више него добра, због чега овог воћа за извоз има све до маја.

– Задовољни смо и пласманом робе и цијеном, а показали смо се као веома добри партнери, са изузетно квалитетном робом, због чега вјерујемо да ћемо и даље моћи да рачунамо на руско тржиште – нагласио је Дојчиновић.

Он наводи да се у Русију извозе, углавном, јабука и крушка, с тим да је род крушке прошле године био веома лош, па је од пуне производње било тек око 20 одсто рода.

Када је о Европи ријеч, Дојчиновић је нагласио да је од ове године почео извоз јабука у Норвешку и Шведску, али да је ријеч о мањој количини, јер ово тржишта захтијева искључиво нове сорте јабука, којих у Српској још нема довољно.

– Све је веће интересовање домаћих тржних центара за наше производе, првенствено за нову робну марку "Сава гарден", што је нама посебно значајно, јер су нам домаћи купци највјернији – каже Дојчиновић.

Удружење воћара Републике Српске има око 420 чланова у 19 локалних заједница од Новог Града до Бијељине.

– Највећа производња је у Поткозарју у општинама Градишка, Козарска Дубица, Приједор, Лакташи и дјелимично Србац, гдје је 70 одсто производње. На овом подручју годишње се произведе око 50.000 до 70.000 тона јабуке, те знатно мање крушке, као и шљиве које нема онолико колико тржиште тражи – рекао је Дојчиновић.

Напоменуо је да су временски услови тренутно веома добри за воћаре, јер ће нижа температура и снијег продужити вегетацију, тако да би производња воћа ове године могла надмашити прошлогодишњу.



Оставите одговор