Убуђале виолине могу да звуче као Страдиваријусове

Третирање савремених виолина гљивицама може омогућити да звуче као Страдиваријусове, открили су научници из Швајцарске.

уторак, фебруар 27, 2018 / 19:50

Они су успјели да модификују дрво за виолину третирајући га посебним гљивицама које мијењају акустичне особине инструмента, чинећи његов звук готово идентичним Страдиваријусовој виолини.

Стручњаци за акустику у Швајцарској Федералној лабораторији за материјалне науке и технологију тренутно проучавају инструменте направљене од тако третираног дрвета.

Антонио Страдивари један је од најпознатијих произвођача виолина свих времена. Многи су покушали да имитирају његов начин рада, копирајући избор дрвета, геометрију и методе конструисања, али са врло мало упјеха.

Зашто нико није успио да репродукује звук њихових модела једна је од највећих мистерија.

Једна од студија америчке Националне академије наука сугерише да је одговор у дрвету: третирању минералима, старењу и трансформацији усљед свирања инструмента.1 КОМЕНТАР

  1. Buđav lebac,buđave makarone,pokvareni sir, kajmak i mlijeko stvaraju neponovljive političare, privrednike i sve ostale koji su oblikovali ovo društvo.
    Mnogo prije Švicarskog instituta mi smo svjesni da nas buđ vodi u srećnu budućnost. I naprednjaci su nastali u mraku i vlazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *