Туск научио Меркелову да изговори своје пољско презиме

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и пољски премијер Доналд Туск на самиту Европске уније у Бриселу бавили су се поред горућег проблема незапослености младих и ситним језичким недоумицама – како се правилно изговара пољско презиме Казмјерчак. "Замолила ме је да је научим како да изговори правилно презиме предака са пољске стране породице. Пошло ми је за […]

субота, март 16, 2013 / 10:53

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и пољски премијер Доналд Туск на самиту Европске уније у Бриселу бавили су се поред горућег проблема незапослености младих и ситним језичким недоумицама – како се правилно изговара пољско презиме Казмјерчак.

"Замолила ме је да је научим како да изговори правилно презиме предака са пољске стране породице. Пошло ми је за руком да је научим. Из другог покушаја", похвалио је њемачку канцеларку Туск на друштвеној мрежи Твитер.

Недоумица се појавила пошто је у четвртак објављена у Њемачкој нова биографија Ангеле Меркел у којој се наводи податак који је и сама помињала да је једном четвртином пољског поријекла.

Отац њемачке канцеларка родио се као Хорст Казмјерчак у породици која се преселила у Берлин из Познања, а тек 1930. године промијенила презиме у њемачко Каснер.

"Да није било те промјене, Ангела Меркел родила би се као Ангела Казмјерчак", написао је Стефан Корнелијус у новој биографији "Ангела Меркел – канцеларка и њен свијет".Оставите одговор