Тривићка позвала да наставимо Кочићево дјело, Ршумовић одржао Здравицу народу српском

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се данас показује као тачно све што је Петар Кочић говорио о јединству, те да је због тога неопходно да из године у годину говоримо значају овог великог спрског писца за Српску, а посебно за Крајину.

недеља, август 29, 2021 / 17:24

"О Кочићу не треба много говорити, знамо шта је учинио за српски народ, какве борбе је водио, али важно је да знање о свему ономе што је он радио пренесемо на будуће генерације, посебно на младе у систему образовања", рекла је Тривићева новинарима у Стрићима завршног дана 56. манифестације "Кочићев збор".

Према њеним ријечима, јако је важно да дјеца стичу знања о великанима српства управо тамо гдје су они живјели и радили.

Због тога се, тврди Тривићева, константно улаже у Кочићево огњиште, али и родну кућу Бранка Ћопића, да би данашње генерације имале гдје да одлазе и уче.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је да је протеклих седам дана на најбољи могући начин осликан лик и дјело Петра Кочића.

"Читава седмица била је посвећена Кочићу. Од Бањалуке до Београда и гдје год живи српски род, чуо се глас Петра Кочића. Вече сатире, драме, мноштво младих глумаца, пјесника, књижевници из региона, сви су говорили о свему ономе што је био наш Кочић", рекао је Станивуковић.

Станивуковић је додао да Кочић није само ових седам дана, већ је много више од тога.

"Он је осликао наш народ, пркосну борбу за слободу, велику жртву коју смо дали за ту слободу", рекао је Станивуковић.

У културно-умјетничком програму, који је испред Основне школе "Петар Кочић" у Стричићима уприличен посљедњег дана зборовања присутне је "Здравицом народу српском" поздравио и пјесник Љубивоје Ршумовић, овогодишњи добитник Кочићеве награде.

Манифестацији у Стричићима присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва Милорад Додик, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министри у Влади Српске, народни посланици, те бројни представници јавног и културног живота.Оставите одговор