У друге нема повјерења: Додик за преговоре уз посредовање Ердогана, Вучића и Милановића

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

недеља, 29 августа, 2021 / 17:29

"У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Вјерују им Бошњаци, неким мањим дијелом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не вјерујемо. Ако је могуће да у констелацији Ердоган, Вучић, Милановић разговарамо – разговараћемо. Ако не, видјећемо", рекао је Додик новинарима у Стричићима код Бањалуке.

Додик је истакао да је било потребно да буде на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са Ердоганом у Сарајеву, што му, како је навео, није било ни угодно ни лако.

"Није било лако слушати све те приче, али могу замислити шта би се све причало да нисам био ту и да нисам имао прилику да им кажем све што сам рекао", навео је Додик.

Говорећи о евентуалном угрожавању српског јединства, Додик је навео да опозиција у Републици Српској говори да то није јединство, него да је заједништво по питању наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ.

"Ето, ја се слажем, они воде своју политику, ми своју, али нека останемо заједно на томе", нагласио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је додао да је о свом патриотизму довољно рекао на јаван, транспарентан и јасан начин у Сарајеву, у присуству предсједника Турске.

"Тада сам рекао да смо спремни да покушамо да дођемо до договора о свим отвореним питањима, а да смо, ако тога нема, спремни за мирну дисолуцију и да би сви пријатељи БиХ, па и сам Ердоган, требало да то разумију", навео је Додик.

Додик је нагласио да није чуо никога од опозиционих представника да су на тако важном мјесту тако нешто рекли.