Транспаренси позива на дораду закона са недореченим "ометањем фотографисањем"

Влада Републике Српске је утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру (Нацрт) којим се као прекршај јавног реда и мира предвиђа "неовлашћено фотографисање или снимање којим се омета службеник док врши своје дужности".

уторак, април 9, 2019 / 23:47

Нацрт је припремило Министарство унутрашњих послова РС (МУП РС), а његова објава изазвала је критике у новинарској заједници, као и у добром дијелу јавности која сматра да се на тај начин сужавају грађанске слободе.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) у коментару који је доставио МУП-у РС позива министарство да повуче спорни Нацрт на дораду јер предложено рјешење је недовољно одређено, могло би изазвати нејасноће при примјени, и представљати повод за примјену репресивних мјера.

МУП РС у свом приједлогу не прецизира тачно шта представља ометање службеног лица док врши службене дужности, а истовремено се за неовлашћено фотографисање којима се омета службено лице предвиђа и казна затвора.

ТИ БиХ је мишљења да не постоји образложење којим се може оправдати прописивање прекршаја за фотографисање или снимање службених лица, без обзира што се то покушава представити као заштита службеног лица док врши своје дужности. Неодређена законска одредба, која прописује уз то казну затвора, пут је ка озакоњењу репресије.Оставите одговор