Торнадо у САД однио најмање 30 људских живота

Торнадо, који је разорио дијелове Средњег запада Сједињених Америчких Држава, однио је најмање 30 људских живота у најтеже погођеном граду Џоплину у америчкој држави Мисури и изазвао велику материјалну штету. У том југозападном граду Мисурија од око 50.000 становника, синоћ је торнадо уништио болницу, остављајући цијело насеље у рушевинама, пренијела је агенција Ројтерс. Град Џоплин, […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 12:15

Торнадо, који је разорио дијелове Средњег запада Сједињених Америчких Држава, однио је најмање 30 људских живота у најтеже погођеном граду Џоплину у америчкој држави Мисури и изазвао велику материјалну штету.

У том југозападном граду Мисурија од око 50.000 становника, синоћ је торнадо уништио болницу, остављајући цијело насеље у рушевинама, пренијела је агенција Ројтерс.

Град Џоплин, који се налази близину граница са америчким државама Оклахома и Канзас, био је жртва новог торнада, после мање од мјесец дана од када је ранији однео 354 људских живота у седам америчких држава.

„Ово је ратна зона. Имамо на стотине рањених на лијечењу у Меморијал холу (болница), мада се они брзо опорављају. Понестало је залиха, тако да су власти отвориле локалну школу да буде тријажни центар”, изјавио је уредник дневника Џоплин глобус Скот Микер за агенцију АФП.

Гувернер државе Мисури, Џеј Никсон, прогласио је ванредно стање и активирао трупе Националне гарде да реагују због „значајног уништења у бројним срединама, укључујући Џоплин”, гдје је торнадо готово уништио Регионални медицински центар Светог Џона који потом евакуисан.

У суботу је торнадо погодио град Ридинг у америчкој држави Канзас када је један мушкарац погинуо, неколицина је рањена, а најмање 20 кућа уништено док је, око 80 одсто насеља претрпило оштећења.

Торнадо који је погодио Средњи запад САД, узрок је смрти још једне особе у Минеаполису у америчкој држави Минесоти, док је још најмање 18 особа повријеђено у граду и предграђима.Оставите одговор