Тихић: Препаковаћемо бутмирски пакет

САРАЈЕВО – Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да ће бутмирски пакет мјера бити модификован у мањој мјери и да ће бити достављен домаћим политичким лидерима, након што ове седмице обаве разговоре са представницима САД и ЕУ Стјуартом Џонсом и Ларсом Валундом. Тихић, који се данас у Сарајеву сусрео са двојицом страних дипломата, навео је […]

уторак, новембар 17, 2009 / 12:06

САРАЈЕВО – Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да ће бутмирски пакет мјера бити модификован у мањој мјери и да ће бити достављен домаћим политичким лидерима, након што ове седмице обаве разговоре са представницима САД и ЕУ Стјуартом Џонсом и Ларсом Валундом.

Тихић, који се данас у Сарајеву сусрео са двојицом страних дипломата, навео је да још не зна које су то могуће промјене.

"Сви знамо која се питања отварају, односно на које дијелове пакета странке приговарају. Они још нису донијели одлуку на којем нивоу и у ком модалитету ће то бити презентовано", рекао је Тихић новинарима након састанка.

Државни секретар у Министарству иностраних послова Шведске Ларс Валунд изразио је након састанка увјерење да тренутно постоји основа да се у преговорима о бутмирском пакету крене напријед.

Помоћник државног секретара САД Стјуарт Џонс навео је да је на састанку било говора о начину постизања компромиса о неким уставним промјенама које ће омогућити евроатлантске интеграције.

Тихић је рекао да је поновио ставове и сугестије СДА на овај пакет који се односе на успостављање врховног суда БиХ, могућности двојног држављанства и питања преношења овлаштења ОХР-а када он буде затворен.

Џонс и Валунд састали су се данас и са предсједником СДП-а Златком Лагумџијом.

За сутра је најављен састанак предсједник ХДЗ БиХ Драгана Човића са преговарачким тимовима ЕУ и САД.

Разговори у бази НАТО у Бутмиру, код Сарајева, вођени су у два наврата током октобра између лидера парламентарних странака у БиХ и представника ЕУ и САД о тзв. "бутмирском пакету" да би био постигнут политички споразум о уставним промјенама прије састанка Савјета за провођење мира 18. новембра у Сарајеву.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *