Тадић: Хоћемо датум

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је синоћ да Србија треба да буде амбициозна и да јој је, осим кандидатуре, потребан и датум за преговоре за чланство у ЕУ. Тадић је послије састанка са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон рекао да ће добијање статуса кандидата и датума за преговоре бити огромно постигнуће за Србију, али и […]

петак, 27 маја, 2011 / 06:14

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је синоћ да Србија треба да буде амбициозна и да јој је, осим кандидатуре, потребан и датум за преговоре за чланство у ЕУ.

Тадић је послије састанка са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон рекао да ће добијање статуса кандидата и датума за преговоре бити огромно постигнуће за Србију, али и читав регион, нагласивши да не треба правити велику паузу у европским интеграцијама између Хрватске, Србије и Црне Горе и осталих држава региона.

Он је истакао да је Србија потпуно одлучна да до краја испуни све реформе у процесу европских интеграција које су понекад болне, те да је данашњим хапшењем генерала Ратка Младића испуњен један од тих реформских процеса.

"Ово је доказ да је Србија правна држава и да је владавина права један од темељних принципа у провођењу реформи које ће бити настављене", додао је Тадић и указао на важност дијалога о Косову.

Од тога процеса, каже, очекују се резулата и Србија нема ниједан разлог да га блокира него има интерес да што прије пронађе рјешење за Косово и Метохију.

Косовски проблем је хорнични проблем и конфликт који на простору југоисточне Европе постоји још из времена бивше Југославије, напоменуо је предсједник Србије и додао да је дубоко увјерен да западни Балкан не може бити интегрисан у ЕУ, ако не ријеши своје унутрашње конфликте.

"Спровођење реформи један је од најдубљих интереса за грађане Србије јер се само тако могу очекивати инвестиције и повећање стандарда", оцијенио је Тадић.

Кетрин Ештон је честитала на хапшењу генерала Младића, наводећи да је то најважнији дан за Србију.

Ештонова је нагласила да је дошла у Београд да разговара о будућности Србије у ЕУ и додала да ЕУ вјерује да ће Србија имати велику корист од овог чланства, као и да ће корист имати и сама Унија.

Она је навела да је ЕУ модератор у дијалогу Београда и Приштине и да вјерује да је у практичном смислу могуће остварити бољи живот људи на Косову.

Ештонова није одговорила на питање да ли ће Србија до краја године добити статус кандидата за чланство, наводећи да је хапшење Младића важан елеменат којим је свјежа енергија удахнута у читав процес и да је ово политички важан дан, али да предстоји да се још ради на техничким питањима.

Она није директно одговорила и на питање у којим границама ЕУ види Србију – са или без Косова, појаснивши да је Брисел сигуран да је будућност и Србије и Косова у ЕУ и да је потребно развијати пркатични дијалог, а нека питања ће бити предмет даљих разговора. /крај/вш/мбОставите одговор