Тачи у Хагу: Од тога шта спонзоре није слушао, зависи колико ће и остати

"Часни суде оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице", рекао је Тачи изјашњавајући се о кривици пред судијом за претходни поступак Специјализованих вијећа Косова* са сједиштем у Хагу.

понедељак, новембар 9, 2020 / 17:50

Негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дјела ратних злочина и злочина против човјечности. То су: 1. прогон по политицкој и / или етницкој основи, 2. стављање у затвор, 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање, 4. остала нехумана дјела, 5. сурово поступање, 6. мучење, 7. мучење, 8. убиство, 9. убиство, 10. присилно нестајање особа.

Тужилаштво је читајући оптужницу указало да постоји добро утемељена сумња да је као припадник Удруженог злочиначког подухвата извршио поменута кривична дјела, као и у својству нагређеног другим припадницима тзв. ОВК.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката Денис Хопер изјавио је да је одбрана Тачија за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успјела да се спреми.

Хопер је истакао је да му није јасно зашто све одрађено "изнанда" у кратким роковима, указујцухи да ће тим одбране чинити адвокати из Француске, Сједињених Америчких Држава и Британије.

Донедавни предсједник самопроглашеног Косова*, остаће у притвору до даљег, мада га је судија подучио да има право да тражи пуштање из притвора и одбрану са слободе.

Тачи се заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем оптужницом терети за удружени злочиначки подрухват насилног преузиамња контроле над Косовом*, и то по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности.

Он се предао Специјализованом тужилаштву у четвртак 5. новембра, након што је поднио оставку на мјесто предсједника самопроглашеног Косова*, а потом је ухапшен и пребачен из Приштине у притворску јединицу у Хагу гдје ће остати до даљег.Оставите одговор