Тестамент Хаџи-Максе Деспића

Максо Деспић је један од најистакнутијих представника грађанскoг друштва у Босни и Херцеговини. У поређењу са савременом српском властелом, која се све чешће дефинише као тајкунска врхушка, Максо представља сушту супротност.


Моја Лазарица: Митрополит Николај

У праскозорје ратних недаћа, у Сокоцу се развио снажан национални покрет. Синови оних који су имали жеље црвеније од комунизма, одбацили су петокраке својих очева и међу првима стали на браник отаџбине.

Како је страдао митрополит Петар Зимоњић

Бомбе су пале на Сарајево, те не баш тако далеке 1941. године. Била је то Страсна седмица Великог поста. Митрополит Петар је вршио своје свакодневне богослужбене дужности, умиривао је народ и вјеровао да ће све бити по мјери праведних.


Суживот под оловним небом

Геноцид уз доручак, геноцид уз ручак, геноцид уз вечеру. Живот ти постане геноцид. Тешко онима који су научили да уз кафу причају о рахат локуму а не о геноциду.Пријеком чаршијом

Пријека чаршија у Фочи није специфична по мирису лоја од ћевапа, бурегџиницама, финим занатима и великом броју људи који кроз њу пролазе. Она је, данас, посебна искључиво по томе што подјсећа на некадашњи интензивни живот овог града.


О ви необосанчени Босанци и Херцеговци

Како се зове оно кад се неко постави као надмоћни, непогрешиви и слободоумни аналитичар који са висине посматра шта се догађа у друштву па онда износи своје – од злата мишљење?!Двор Карађорђевића у Хан Пијеску

Двор је грађен тако да се уклапа у природни, планински амбијент – приземни дио је од домаћег клесаног камена, а изнад су дрвена брвна…


Шта нацртати на гласачком листићу

Нисам сигуран које су му димензије, претпостављам да је А4 формат. Али то онда није листић него папирчина на којој се креативност може изразити једино на маргинама јер су остатак заузеле шансе за бољу будућност.