Шта нацртати на гласачком листићу

Нисам сигуран које су му димензије, претпостављам да је А4 формат. Али то онда није листић него папирчина на којој се креативност може изразити једино на маргинама јер су остатак заузеле шансе за бољу будућност. Пише: Вукашин Беатовић Кажу да папир трпи све. Колико је само шуме посјечено да би се добила адекватна количина хартије […]

недеља, октобар 7, 2012 / 06:59

Нисам сигуран које су му димензије, претпостављам да је А4 формат. Али то онда није листић него папирчина на којој се креативност може изразити једино на маргинама јер су остатак заузеле шансе за бољу будућност.

Пише: Вукашин Беатовић

Кажу да папир трпи све. Колико је само шуме посјечено да би се добила адекватна количина хартије која може да потрпи партијска имена?! Ипак ме тјеши чињеница да се наша шума не сијече за ту намјену пошто одавно немамо фабрику за производњу папира те исти морамо да увеземо. Од како је Целпак пропао (ко жетон) у нашој земљи се штанца само тоалет папир и баш га много трошимо. Машала!

Српске шуме се ипак користе за много конкретније ствари него што је то производња папира. Једна од најконкретнијих је свакако прављење бина на којима наступају политичари. У те сврхе сигурно се реже најквалитетнија грађа. Замислите какав би хаос настао када би не дај Боже, неко од кандидованих ђутурума усред митинга на очиглед посматрача пропао кроз склепану сцену! Баш због тога, бина се не смије правити од багљавих, меканих и сувих окорака већ од првокласне и племените даске која поврх свега мирише.

Посматрао сам једанпут цијели процес монтирања. Закључио сам да би се од те грађе могла сковати кровна конструкција за једну мању кућу и тако укровити дом некој од многобројних избјегличких породица које и након 20 година од завршетка рата живе жаргонски речено – под плочом.

Занимало ме и гдје завршавају све дасчурине и гредетине након што с њих сиђе страначка врхушка. На ово питање нисам добио одговор. Претпостављам да их не слажу у просторијама општинских одбора како би их искористили кад се укаже сљедећа прилика. Исто тако знам да грађа од сваке бине испари са лица земље.

Пошто сам ријешио да по први пут изађем на изборе, почео сам размишљати и о томе шта ћу нацртати на бирачком листићу. Водио сам се логиком – ако хартија трпи страначке листе, што не би могла претрпити пар мојих додатних, произвољних линија?! Трагајући за идејом на интернету сам пронашао неколико веома креативних неважећих листића са прошлих србијанских избора, али је сулудо некога пресликавати.

Нажалост немам дара за цртање па сам отишао корак даље и замолио пријатељицу која се школовала за сликара, да ми покаже кратке али ефектне потезе типа – коса танка, усправна дебела, како би мој наум на нешта личио. Међутим ни њени савјети нису дали резултат. Обоје смо схватили да ми је Господ даровао двије лијеве руке када је људима поклањао таленат за карикатуру.

Због тога сам у једном тренутку одлучио да одустанем од цијеле приче. Кад већ не знам шта и кога да изаберем а поред тога не умијем да нацртам карикатуру која ми је пала на памет, шта имам од тога што ћу изаћи?! Ем што ћу потрошити драгоцјено вријеме док стигнем до општине у којој сам (ваљда) регистрован, ем што ће ме најмање три зноја залити док ми изборни орган буде тражио бирачко мјесто.

Пошто сам на начуо да се у прошлости дешавало да неко други гласа умјесто оних који се не појаве а толику слободу не желим никоме уступити, ријешио сам да ћу седмог октобра кренути да обавим грађанску дужност. На листићу ћу нацртати оно што сигурно знам, а то је знак који повезује супортне ћошкове папира и смјешка који се добије када ставите двотачку и латиничну графему п.

Сретно свима који гласају и онима за које гласају. Обје стране имају некакву одговорност коју узгред не желим да дијелим, без обзира да ли је по једнима велика а по другима мала. Ако постоје људи који размишљају попут мене драго ми је, ако сам усамљен опет ми је драго.

Хвала Богу што је дошао крај свему овоме. Коначно ћу сваког јутра уз кафу на миру читати растерећени Фронтал, баш онакав какав ми највише паше.

P.S. Немам намјеру да утичем на вољу потенцијалних бирача, учините оно што желите и што мислите да је добар избор за вашу будућност.0 КОМЕНТАРА

 1. dragi vukasine, ocigledno da, tvoj bezazleni pokusaj, da rasteretis malo i ljude i politicku scenu, pred ove izbore nije uspio, jer kao sto vidim iz prethodnih komentara, ljudi su i previse zagrizli opasne teritorije, i ne ostavljaju mjesta zabavi i nezlonamjernosti. jer ovim tekstom si samo pokazao, da sve sto nas okruzuje, a cemu nepotrebno posvecujemo toliko paznju, umjesto da gradimo nas stav i sigurnost, manipulise nama, i stvara razlike i lose odnose medju ljudima. ne mislim da si htio na bilo koji nacin uvrijediti ili opovrgnuti izbore ili bilo sta politicki nastrojeno, nego si pisao realno, upravo ono sto 99 posto gradjana ove zemlje ne zeli, ili ne smije da prizna. protiv tvog teksta, ni u bilo kom slucaju, niko ne bi imao ni pravo ni razlog da digne crveni karton, jer to je samo bilo misljenje pisca, koji svijet gleda malo drukcije, i ne pristaje na copor. tako da, sa moje strane imas potpunu podrsku, i zahvaljujem frontalu, sto jos uvijek dozvoljava takvim umjetnicima, da bez straha kazu svoje misljene, ili barem, zabave nas nezlonamjerno, onda kad se drzava ne smije. veliki podrav i nastavi da nas iznenadjujes.

 2. Evo ja ne razumijem pa se pitam.

  Šta će se to postići crtanjem čiča gliše na rubovima glasačkog listića, kad se zna da će taj „divni i jedinsteveni veleumni rad“, da kažem remek djelo, vidjeti jedino neki krezubi član biračkog odbora i nakon brojanja baciti u smeće, a svijet će to vidjeti tek kao suvoparnan podatak o broju nevažećih listića čak niti pomišljajući da su takvi listići remek djela, već brljotine nepismene bagre koja ni jedan X ne zna pravilno da postavi. Ovdje vladare ne brinu ni smrno ozbiljnije stvari, a ne kojekakve brljotine po glasačkim listićima.

  Lijep pozdrav

 3. 19. април 2012. у 04.27
  Уметничка асоцијација Арт клиника организоваће данас и сутра у Новом Саду и у Београду „припремни тренинг за беле гласаче”, односно часове цртања по гласачким листићима.

  „Курс допунских часова из цртања има за циљ да нас подучи како да најлакше и са мало утрошеног времена будемо квалитетни у попуњавању гласачког листића, да гласамо, а да не заокружујемо”, наводи се у саопштењу овог удружења.

  Објашњава се да се курс састоји из вежбе брзопотезног испуњавања гласачких листића и практиковања вештине гласања, попут цртања из једног потеза без подизања руке, затим тренинга виртуозности, концентрације и правилног компоновања.

  Тренинг се састоји и из цртања из више потеза, што је предвиђено за амбициозније који желе да оставе утисак и буду запажени од стране гласачке комисије и будућих аналитичара и историчара цртања на гласачким листићима.

  Заинтересовани ће моћи проћи и кроз обуку „гласање пре гласања”, односно кроз тренинг „савладавања страха, гађења, разочарења.”

  Курс ће се у Новом Саду одржати у Арт клиници, а у Београду у Центру за културну деконтаминацију. (Бета)

  O TOME SE RADI!

Оставите одговор