У Венецуели предсједнички избори

Гласачи у Венецуели данас на предсједничким изборима бирају да ли да задрже социјализам актуелног шефа државе Уга Чавеса или окретање ка тржишној привреди за шта се залаже кандидат опозиције Енрике Каприлес. Чавес (58) је на челу државе од 1999, преживио је покушај државног удара и протесте, а 2006. је убједљиво побиједио расцјепкану опозицију. Овог се […]

недеља, октобар 7, 2012 / 07:31

Гласачи у Венецуели данас на предсједничким изборима бирају да ли да задрже социјализам актуелног шефа државе Уга Чавеса или окретање ка тржишној привреди за шта се залаже кандидат опозиције Енрике Каприлес.

Чавес (58) је на челу државе од 1999, преживио је покушај државног удара и протесте, а 2006. је убједљиво побиједио расцјепкану опозицију. Овог се пута Чавес, који каже да се опоравио од рака, суочава с кандидатом кога подржава више од 30 опозиционих странака.

Дугогодишњи Чавесов противник, бивши гувернер државе Миранда, адвокат Каприлес (40), каже да жели да задржи популарне социјалне програме, али се залаже и за тржишну економију и олакшавање приватног предузетништва и инвестиција.

Према најновијим анкетама, за нови мандат од шест година Чавес има подршку више од 49 одсто гласова, док Каприлеса подржава 39 гласача, а око 12 одсто је неопредијељених. Око 19 милиона Венецуеланаца има право гласа за ове изборе.Оставите одговор