Свједочење преживјелог из Сијековца: Злочин се деценијама заташкава

Саша Милошевић, који је 1992. године као десетогодишњак преживио масакар у Сијековцу код Брода, када су му убијени отац и два брата, истакао је да се овај злочин деценијама заташкава и изразио бојазан да ће тај случај остати "закључан" само једном пресудом.

недеља, март 26, 2023 / 11:14

"Један човјек је одлежао 10 година. Стављена је тачка. Као да се ругају породицама које су изгубиле најмилије", рекао је Милошевић.

Он је испричао да му је један хрватски војник држао нож под вратом уз пријетњу да ће га заклати, али да је одустао рекавши: "Нећу, још си мали".

"Мог брата Драгана, који је имао 17 година, истргли су из мајчиног наручја и убили. Убијали су комшије на наше очи", рекао је Милошевић за "Вечерње новости".

Након обдукције жртава сазнао је да су његов отац Лука и брат страдали "од метка", док за старијим братом Жељком још трага.

Милошевић је навео да је тијело убијеног Жељка видио само на телевизијским снимцима испред породичне куће.

"Бојим се да ће овај случај остати заувијек закључан једном једином пресудом. Навикао сам на неправду, али боли срце, боли душа", рекао је он.

Милошевић је подсјетио да је у дану напада у Сијековцу убијено деветеро људи, а наредних још 37.

"Највише из моје и породице Зечевић. Чини ми се да се већ деценијама ради све да се злочин заташка. Осуђен је само Земир Ковачевић, у то вријеме припадник Интервентног вода 1. Босанскобродске бригаде. Десетогодишњу казну за убиства, малтретирање и пљачку српских цивила је одслужио. Званично је осуђен за убиство двије особе у Сијековцу и нечовјечно поступање према цивилима", додао је Милошевић.

Он је рекао да је лично видио како је Ковачевић убио Петра Зечевића, који је имао четрдсетак година и био инвалид.

"Послије тога Ковачевић је убио и његовог оца Јову. Пришао му је и опсовао: Шта хоћеш ти Зец?", присјетио се Милошевић који вјерује да Петар и Јово Зечевић нису једини које је Ковачевић убио.

У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежена 31 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Припадници Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле јединице хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наводи се да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.Оставите одговор