ММФ: У 2023. глобални раст ће остати испод историјског просјека од 3,8 одсто (пројектовали 2,9)

Директор Међународног монетарног фонда /ММФ/ Кристалина Георгијева изјавила је данас да су ризици по финансијску стабилност повећани и позвала на континуирану будност, иако су ублажени потреси на берзама у развијеним економијама.

недеља, март 26, 2023 / 11:09

Георгијева је поновила своје мишљење да ће 2023. бити још једна година изазова, са успоравањем глобалног раста на испод три одсто због ожиљака од пандемије, рата у Украјини и пооштравања монетарне политике.

Чак и са бољим шансама за 2024, глобални раст ће остати знатно испод историјског просјека од 3,8 одсто, а укупни изгледи остају слаби, рекла је она на Кинеском развојном форуму.

ММФ, који је ове године предвидио глобални раст од 2,9 одсто, требао би да објави нове прогнозе сљедећег мјесеца.

Георгијева је рекла да су креатори политике у развијеним економијама одлучно одговорили на ризике по финансијску стабилност након колапса банака, али је, упркос томе, потребан опрез.

"Дакле, настављамо да пажљиво пратимо развој догађаја и процењујемо потенцијалне импликације на глобалну економску перспективу и глобалну финансијску стабилност", рекла је она, додајући да ММФ посвећује велику пажњу најугроженијим земљама, посебно земљама са ниским приходима и са високим нивоом дуга.

Она је упозорила да би геоекономска фрагментација могла да подијели свијет на супарничке економске блокове, што би резултовало "опасном подјелом која би све оставила сиромашнијим и мање безбједним". /крај/млОставите одговор