Свемирско смеће угрозило Међународну свемирску станицу

Отпаци који круже у орбити изнад наше планете прошли су данас недалеко од Међународне свемирске станице (МСС), због чега је шест њених станара хитно пребачено у шатл за спасавање у оквиру припрема за евакуацију на Земљу. Званичници су саопштили да је "свемирско смеће" промашило станицу за само 250 метара. Посада је добила одобрење да се […]

среда, јун 29, 2011 / 07:16

Отпаци који круже у орбити изнад наше планете прошли су данас недалеко од Међународне свемирске станице (МСС), због чега је шест њених станара хитно пребачено у шатл за спасавање у оквиру припрема за евакуацију на Земљу.

Званичници су саопштили да је "свемирско смеће" промашило станицу за само 250 метара. Посада је добила одобрење да се врати на редовне дужности, након што је опасност од судара прошла, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци наводе да чак и најмањи објекти могу да буду опасни по орбиталну станицу.

На МСС-у тренутно борави троје Руса, двоје Американаца и један јапански астронаут.

Један руски званичник изјавио је да само 10 одсто објеката који круже у Земљиној орбити представљају њене сателите, док су сви остали смеће: потрошени ракетни резервоари, сателити који се више не користе, блокови за убрзавање и остали отпаци.

Научници процјењују да у орбити постоји око 300 000 фрагмената пречника до десет центиметара и још милијарду ситнијих. Вјерује се да око 18 000 ових објеката могу да буду веома опасни, пошто се крећу брзином од неколико десетина хиљада километара на часОставите одговор