Саудијска Арабија планира да повуче дио војника из Бахреина

Саудијски војни званичник изјавио је вечерас да ова краљевина планира да повуче дио од 1 500 војника које је послала у Бахреин као испомоћ у гушењу шиитског устанка за већа права. Савјетник бахреинског краља Набил ал Хамар рекао је да не постоје планови о потпуном повлачењу саудијске војске. Саудисјки званичник, који није желио да буде […]

среда, 29 јуна, 2011 / 06:44

Саудијски војни званичник изјавио је вечерас да ова краљевина планира да повуче дио од 1 500 војника које је послала у Бахреин као испомоћ у гушењу шиитског устанка за већа права.

Савјетник бахреинског краља Набил ал Хамар рекао је да не постоје планови о потпуном повлачењу саудијске војске.

Саудисјки званичник, који није желио да буде именован, није прецизирао колико ће војника остати у Бахреину послије повлачења планираног за сљедећу седмицу.

Бахреинска влада тренутно покушава да отвори дијалог са опозицијом против које је предузела оштре мјере прошлог мјесеца.

Најмање 31 особа погинула је од фебруара, када су бахреински већински шиити, под утицајем дешавања у Тунису и Египту, покренули кампању за добијање већих права и укидање ексклузивног права сунита да владају земљом, преноси АП.

Највећи шиитски прореформски блок Ал Вефак тражи од својих присталица да се изјасне да ли су за или против дијалога који предлаже влада.

САД нису предузеле оштре мјере против бахреинске монархије послије акције против демонстраната, пошто у овој земљи имају стратешке интересе, јер је она угостила америчку Пету флоту.