Шведска – Порез на трансакције не би донио очекиване приходе

Европски порез на финансијске трансакције не би донио пројектоване приходе, јер би компаније биле подстакнуте да се преселе у иностранство, изјавио је данас шведски министар финансија Андерс Борг. Борг је рекао Би-Би-Сију да је Шведска укинула овакав порез када је схватила да је већина трговачких компанија напустила земљу. "Порез је имао вема штетан утицај на […]

петак, септембар 30, 2011 / 23:35

Европски порез на финансијске трансакције не би донио пројектоване приходе, јер би компаније биле подстакнуте да се преселе у иностранство, изјавио је данас шведски министар финансија Андерс Борг.

Борг је рекао Би-Би-Сију да је Шведска укинула овакав порез када је схватила да је већина трговачких компанија напустила земљу.

"Порез је имао вема штетан утицај на наша финансијска тржишта. Уколико ЕУ уведе такав порез, компаније би се само преселиле у Њујорк или Азију", рекао је шведски министар финансија.

Борг је рекао да се између 90 и 99 одсто трговаца акцијама, хартијама од вриједности и деривативима преселило из Стокхолма у Лондон.

"Резултат је био такав да нисмо имали никакав приход од пореза. Наплаћено је веома мало новца, пошто је већи дио пословања измјештен из Шведске. Одустали смо од овог пореза, јер је то веома лоше функционисало", рекао је Борг.

Чињеница да су САД саопштиле да не намјеравају да уведу такав порез значи да ће компаније моћи слободно да оду у друге финансијске центре, рекао је шведски званичник.

Борг је додао да подржава идеју да банкарски систем плати одређени новац државама и да се банке доведу у ред, али да мјере које треба да доведу до тога не смију да потискују фирме из Европе.

Велика Британија успротивила се идеји о увођења пореза на финансијске трансакције, који је раније ове седмице предложила Европска комисија.

Лондон би био најтеже погођен овим порезом, пошто се већина банкарских трансакција у Европи обавља преко овог града.Оставите одговор